ANP
NOS Nieuws

EU maakt ruimte in de ether voor sneller internet

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

  • Tim van Steenbergen

    Techredacteur

Het is dringen in de ether. Tussen FM-radio, draadloze microfoons, wifi en digitale televisie-signalen moet over een paar jaar ook nog supersnel internet via 5G passen. De Europese Commissie maakt daar nu alvast ruimte voor.

De Commissie presenteert vandaag haar plannen voor de UHF-band, de radiofrequenties rond 700 Mhz waar dat supersnelle internet moet komen. Om ruimte te maken voor 5G moet digitale televisie wijken.

Popsterren en verslaggevers

Je kunt het simpel gezegd vergelijken met de FM-radio in je auto. Op 96.8 zit NPO 3FM, op 89.8 zit NPO radio 1 en op 101 zit Sky Radio. Maar in plaats van voor radiozenders zijn de frequenties van UHF bedoeld voor draadloze microfoons van popsterren en verslaggevers en de digitale televisie van bijvoorbeeld Digitenne.

ANP
De radiofrequenties worden nu vooral gebruikt voor draadloze microfoons en digitale televisie

De ruimte voor digitale televisie wordt nu kleiner. Daardoor moeten er zenders op zwart of moeten meer zenders op dezelfde frequentie. Dat gaat misschien ten koste van beeldkwaliteit.

Maar zo ontstaat wel ruimte van 700 Mhz tot 790 Mhz voor 5G-internet. Dat nieuwe internet is sneller dan 4G en krijgt mede dankzij de nieuwe radiofrequentie een beter bereik. "Deze frequenties zijn ideaal voor bijvoorbeeld zelf rijdende auto's en het Internet of Things", stelt Günther Oettinger, eurocommissaris voor de Digitale Economie.

De Europese Commissie wil de nieuwe frequentie-afspraken in de hele Europese Unie invoeren. Nu maken alle 28 lidstaten een eigen indeling van de ether, waardoor sommige draadloze apparaten hier wel werken, maar in een andere EU-lidstaat misschien niet. "De ether is een schaars goed, we moeten er goed gebruik van maken", zegt Andrus Ansip, eurocommissaris voor de Digitale Interne Markt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl