Oranjestad op Aruba ANP

De regering van Aruba moet zelf orde op zaken stellen, nu het college van Toezicht de begroting van Aruba heeft afgekeurd. Dat zei minister Blok dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de VVD. Die partij maakt zich veel zorgen over het financieel bewind op Aruba.

Sinds augustus 2015 houdt een speciaal college toezicht op de uitgaven door Aruba. De regeringen van Nederland en Aruba bereikten daarover in mei vorig jaar een akkoord. Aruba zat in 2014 met een overheidsschuld van anderhalf miljard euro en een tekort op de begroting van 6 procent.

Volgens de VVD is er sindsdien nog niet veel verbeterd. "Begrotingen komen standaard te laat. Wat gaat het kabinet doen om Aruba wel tot goed financiëel beheer te krijgen?" vraagt Kamerlid Bosman zich af. 

Hongerstaking

Volgens minister Blok deelt het Kabinet de zorgen van de VVD. "Het college Toezicht heeft kanttekeningen geplaatst bij de begroting. Maar de regering van Aruba moet zelf met maatregelen komen om het gat te dichten", aldus Blok. 

Afgelopen najaar tikte de Raad van State Nederland op de vingers over de handelwijze rondom de begroting. Nederland weigerde in de zomer van 2014 de begroting van Aruba goed te keuren. Premier Mike Eman ging daarop in hongerstaking, en hield dat een week vol.

De Rijksministerraad had op voorstel van minister Plasterk de Arubaanse gouverneur Fredis Refunjol de opdracht te geven de landsbegroting van Aruba niet te ondertekenen. Dat had volgens de Raad van State niet op die manier mogen gebeuren. Er had eerst onderzoek naar die begroting en naar de financiële problemen van het eiland moeten komen.

STER reclame