NOS Nieuws

Blok: genoeg tijd voor campagne bij Oekraïne-referendum

Blok in de Kamer

Minister Blok vindt dat er genoeg tijd is voor partijen die campagne willen voeren bij het referendum over Oekraïne. De referendumcommissie zal uiterlijk 2 maart subsidies toekennen. Blok is het niet eens met Kamerleden die vinden dat dat te laat is. Het referendum is op 6 april.

Met name de SP vindt dat er veel onduidelijkheden zijn rond de manier waarop de subsidies worden toegekend. Er is 2 miljoen euro voor beschikbaar, maar sommige organisaties hebben te horen gekregen dat ze hun aanvraag moeten aanpassen, omdat die door te weinig mensen is ondertekend.

Chaos

SP-Kamerlid Van Bommel benadrukte dat op het aanvraagformulier maar ruimte is voor één handtekening. Hij sprak van een "chaos en een zooitje". Volgens hem zijn veel betrokkenen noodlijdend en nemen ze daarom hun toevlucht tot buitenlandse financiers. De SP, die zelf ook subsidie heeft aangevraagd, is tegen het Associatieverdrag met Oekraïne.

Blok sprak tegen dat het een chaos is, al erkende hij wel dat er misschien iets mis is gegaan in de communicatie. Blok zei in de Tweede Kamer dat hij de zorgen aan de referendumcommissie zal overbrengen en dat de hele gang van zaken ook zal worden geëvalueerd.

Niet bemoeien

De minister benadrukte dat subsidies goed gecontroleerd moeten worden, maar voegde eraan toe dat het kabinet zich niet te veel met de organisatie van het referendum wil bemoeien. Het kabinet heeft expres een referendumcommissie in het leven geroepen om er niet van te worden beschuldigd invloed uit te oefenen op de toekenning van subsidies.

Overigens is het kabinet zelf voor het Associatieverdrag. Blok herhaalde dat het kabinet dat standpunt zal uitdragen, maar niet actief campagne zal voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl