Wachten op de trein, samen met 37.999 anderen
Door het winterweer in China zitten nog zeker 38.000 reizigers vast op een station in de stad Guangzhou. Ze zijn onderweg naar hun geboorteplaats. Daar vieren mensen die in de grote steden werken traditiegetrouw het Chinese Nieuwjaar met hun familie.
Op 8 februari staan de Chinezen stil bij het begin van het jaar van de aap. De migratiestroom van 300 miljoen mensen die ieder jaar op gang komt voor de viering van het Chinese Nieuwjaar, wordt gezien als de grootste volksverhuizing ter wereld.
Maar door onverwachte sneeuwval en vrieskou waren gisteren tientallen treinen vertraagd, waardoor honderdduizend mensen strandden. "Er zijn hier te veel mensen, het is te druk", zei een passagier op het station in Guangzhou tegen staatstelevisiezender CCTV.
In de steden Guangzhou, Sjanghai en Peking waren de mensenmassa's op de treinstations het grootst. Daar staan de fabrieken waar de 'made in China'-producten worden gemaakt en werken veel migrantenarbeiders uit de provincie.
Nu de economische groei in China tegenvalt, zijn er minder arbeiders nodig. "Het is moeilijk om werk te vinden", vertelt een vrouw op het station van Peking. "Er zijn bijvoorbeeld veel minder bouwprojecten dan voorheen."
Door de afnemende werkgelegenheid in de grote steden, reisden veel Chinezen dit jaar eerder naar hun geboorteplaats dan normaal.
Een deel van hen keert na de jaarwisseling waarschijnlijk niet meer terug naar de stad. Zij blijven bij hun familie om voor hun bejaarde ouders te zorgen, die nauwelijks steun krijgen van de overheid.
"Onze ouders worden ouder, er moet voor hen worden gezorgd", zegt een man op het station in Peking. "We maken ons zorgen als we zo ver weg van ze zijn." Een andere reiziger zegt dat hij nog niet weet of hij zal terugkeren. "Ik beslis pas in het nieuwe jaar", vertelt hij. "Ik ga daarheen waar werk is."