NOS Nieuws

Meeste incidenten in opvanglocatie Ter Apel

  • ANP
    Uit het azc in Dronten kwamen vorig jaar ruim 200 meldingen
  • 'Onderzoek of opvanglocaties kleiner moeten worden'

De meeste incidenten in en rondom een asielzoekerscentrum hebben zich voorgedaan in Ter Apel. Daar is vorig jaar 403 keer de hulp van de politie ingeroepen. Het azc in Dronten staat op de tweede plaats met 201 meldingen. Dat staat in een rapport van de politie dat vandaag is gepubliceerd.

Afgelopen zaterdag werd al bekend dat in de opvanglocaties van het COA zo’n 4500 incidenten zijn geweest waarbij de hulp van de politie is ingeroepen. Nu is duidelijk hoe dat cijfer verdeeld is over de 93 verschillende locaties.

Op de grotere locaties, met grote aantallen asielzoekers, gebeuren de meeste incidenten. Maar afgezet tegen het aantal bewoners, zo schrijft de politie, is het niet zo dat de grotere centra meer problemen veroorzaken dan de kleinere.

Onderzoek

Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik vindt dat onderzocht moet worden of de opvanglocaties niet kleiner moeten worden. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zou dat onderzoek moeten uitvoeren, zegt Bik tegen de NOS.

Bik zegt dat de meeste lokale politiechefs en hij de indruk hebben dat de problemen op kleinere azc's beter te beheersen zijn. Tegelijkertijd vindt hij dat niet gezegd kan worden dat er op kleinere centra minder incidenten zijn. Wel is het zo dat een incident op een grotere locatie met meer mensen nu eenmaal sneller uit de hand kan lopen.

Als het onderzoek aantoont dat kleinere centra minder maatschappelijke onrust veroorzaken, dan schaart de politie zich achter het advies van de VNG om verder te gaan met kleinere centra. Bik beseft wel dat het niet gemakkelijk zal zijn op korte termijn meer opvangcentra gereed te maken.

Vluchtelingen moeten een zinvolle dagbesteding krijgen, vindt Bik. "Mensen die niets te doen hebben, vertonen makkelijker gedrag dat je niet wilt. Vaak zijn ze getraumatiseerd en berooid. Als ze dan opeengepakt en zonder afleiding moeten samenleven, gaat het sneller fout."

4400 incidenten

Bij de politie houden zich 1500 tot 2000 mensen op een of andere manier bezig met de vluchtelingenstroom. De asielzoekerscentra houden de politie "over de volle breedte bezig", maar het probleem is beheersbaar, zegt Bik. Vier procent van de politiecapaciteit gaat nu op aan dit vraagstuk.

Over het totaal van 4400 incidenten op de asielzoekerscentra zegt Bik dat die moeilijk op waarde zijn te schatten. Hij verbindt daar geen conclusies op nationaal niveau aan. Voor een beoordeling van de incidenten verwijst hij naar de lokale politiechefs en de burgemeesters.

NOS / Lars Boogaard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl