Hillary Clinton spreekt haar aanhang toe in Des Moines AFP

Bij de Democratische voorverkiezingen in Iowa lijkt Hillary Clinton de strijd met Bernie Sanders net in haar voordeel te hebben beslecht. Haar campagneleider heeft de overwinning opgeëist, maar durfde dat pas te doen na lang wikken en wegen.

Bijna alle stemmen zijn geteld. Beide kandidaten haalden ongeveer de helft van de Democratische stemmen, maar Clintons voorsprong komt waarschijnlijk uit op enkele tienden procentpunt. De derde kandidaat, Martin O'Malley, kreeg nauwelijks stemmen en heeft zich inmiddels teruggetrokken.

In een toespraak eiste Clinton de zege ook niet nadrukkelijk op. Ze zei dat ze ernaar uitkijkt om het debat met Sanders te blijven voeren. "De Democraten moeten eensgezind de strijd aangaan tegen de Republikeinen."

Clinton zei verder dat ze enorm opgelucht is. Ook in 2008 was ze favoriet, maar toen verloor ze bij de eerste voorverkiezingen in Iowa van de nieuwkomer Barack Obama. Het betekende voor haar campagne het begin van het einde.

Clinton bedankt achterban; Sanders spreekt van gelijkspel

Haar tegenstander Sanders toonde ook tevredenheid. Hij sprak van "een virtueel gelijkspel". De 74-jarige senator bleek met zijn voor Amerikaanse begrippen linkse ideeën vooral populair bij jonge kiezers. 

Volgende week zijn de voorverkiezingen in New Hampshire. In de peilingen in die staat gaat Sanders aan kop.

Republikeinen

De 'caucuses' in Iowa zijn de eerste in een lange reeks in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van eind dit jaar. Bij de Republikeinen kreeg Ted Cruz in Iowa de meeste stemmen. Hij versloeg onder anderen Donald Trump.

STER reclame