Werkplein van het UWV in Amsterdam ANP

Een op de tien meer dan 15 jaar in bijstand

time icon

Een op de tien mensen in de bijstand zit daar vijftien jaar of langer in. Dat blijkt uit een analyse van adviesbureau De Argumentenfabriek

In 2014 zaten ruim 400.000 mensen in de bijstand. Met name 45-plussers en laagopgeleiden zitten daar vaak voor jaren in. "Crisis of geen crisis, dit zijn mensen die in de praktijk bijna nooit aan de bak komen", zegt René Paas van Divosa, de organisatie voor sociale diensten. "Op de arbeidsmarkt wint de sterke het van de zwakke."

Projecten

Gemeenten proberen met verschillende projecten langdurige werklozen aan het werk te krijgen, maar volgens Paas richten die projecten zich vaak op groepen die makkelijker te begeleiden zijn. "In de gemeente Oss hebben ze wel ingezet op mensen die bekend staan als niet werkwillig, want dat etiket krijg je dan. Die zijn heel intensief begeleid, met fitness en werken aan zelfvertrouwen. Dan zie je dat je resultaten kunt bereiken, maar dat kost heel veel geld."

Paas gaat niet zover om alle gemeenten op te roepen het voorbeeld van Oss te volgen, maar hij raadt ze wel aan om meer naar de moeilijkste groep te kijken. "Geef nooit op, zelfs niet bij de moeilijkste groep, maar het is wel hard werken."

STER Reclame