Een kindvluchteling bij Duinkerke AFP

De Nederlandse overheid moet meer werk maken van het opsporen van vermiste asielkinderen, vindt de belangenorganisatie Defence for Children. Vermissingen moeten grondiger worden onderzocht en er moeten maatregelen worden genomen om te voorkomen dat meer alleenstaande kinderen verdwijnen, zegt de organisatie.

Dit weekend kwam in het nieuws dat in 2014 in heel Europa meer dan 10.000 alleenstaande kindmigranten van de radar zijn verdwenen. Een topman van Europol zei dat het risico groot is dat ze in handen zijn gevallen van smokkelbendes en dat ze in de kinderarbeid of de prostitutie zijn terechtgekomen.

We hebben deze kinderen binnen onze grenzen, dus het is onze verantwoordelijkheid om het probleem serieus te nemen.

Martine Goeman, Defence for Children

De belangenorganisatie zegt dat ook in Nederland geregeld asielkinderen verdwijnen. In 2014, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, waren het er 110. Een aantal van hen is doorgereisd naar een ander land; ongeveer tien kinderen zijn verdwenen uit beschermde opvang. 

"We hebben deze kinderen binnen onze grenzen", zegt Martine Goeman van Defence for Children. "Dus het is onze verantwoordelijkheid om het probleem serieus te nemen."

Amber Alert

De Nederlandse overheid doet onvoldoende om de kinderen op te sporen, vindt de organisatie. Zo gaat er in het geval van kindmigranten geen Ambert Alert uit, maar wordt doorgaans volstaan met een registratie 'vertrokken met onbekende bestemming', zegt Defence for Children.

"Het is een kwetsbare groep", zegt Goeman."Juist daarom zouden alle alarmbellen moeten klinken wanneer kindvluchtelingen verdwijnen."

De organisatie dringt ook aan op maatregelen om nieuwe gevallen van vermissing te voorkomen. Ook zouden jongeren langer begeleiding moeten krijgen. Nu wordt een voogd toegewezen die toezicht houdt tot iemand 18 is. Die begeleiding zou moeten worden uitgebreid om te voorkomen dat mensen alsnog 'verdwalen'.

"Let beter op gevluchte kinderen"

STER reclame