Ajacied Heitinga stopt per direct met voetballen

tijd van publicatie
Pro Shots

John Heitinga stopt per direct met voetballen. De 32-jarige verdediger keerde afgelopen zomer terug bij Ajax, maar zijn comeback verliep niet zoals gehoopt.

Heitinga kwam dit seizoen slechts drie keer in actie in het shirt van Ajax, alle drie de keren als invaller. In de bekerwedstrijd tegen De Graafschap kwam hij tot scoren.

Afscheid rondom Klassieker

De details rond het afscheid van Heitinga worden dinsdag besproken. Hij neemt zondag rondom de Klassieker Ajax-Feyenoord afscheid van het publiek.

Ajax en Heitinga hebben de intentie om een nieuw overeenkomst aan te gaan. Naar verwachting gaat Heitinga zich als trainer inzetten voor zowel de jeugd, Jong Ajax als de A-selectie. 

Het afscheid is iets eerder dan gepland.

John Heitinga

"Mijn ultieme wens was terugkeren in Amsterdam en aan het einde van het seizoen als speler voor de derde keer de kampioensschaal aan de Ajax-fans te kunnen tonen", aldus Heitinga. 

"Toch realiseerde ik me in december, dat het moment om een punt achter mijn actieve loopbaan te zetten steeds dichterbij kwam. Het afscheid is iets eerder dan gepland. Maar ik blijf Ajacied en ik kijk uit naar deze nieuwe periode in mijn leven.”

Jeugdproduct van Ajax

Heitinga is een jeugdproduct van Ajax. Hij speelde sinds zijn zevende in Amsterdam. In augustus 2001 maakte hij zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Daarna groeide hij uit tot publiekslieveling en volgden nog 151 wedstrijden in het eerste van Ajax.

In de zomer van 2008 koos Heitinga voor een buitenlands avontuur. Atlético Madrid betaalde 10 miljoen euro voor de verdediger. In Spanje speelde hij nog wel 29 wedstrijden, maar hij wist zich niet in de basis te spelen. Na één seizoen vertrok hij alweer bij Atlético, Everton werd zijn volgende club.

Bij de ploeg uit Liverpool wist hij zijn draai wel te vinden. In vijf jaar tijd kwam hij tot 115 wedstrijden. Na Everton stond Heitinga nog onder contract bij Fulham en het Duitse Hertha BSC, maar hij speelde nooit meer een volledig seizoen. 

Carrière eindigt niet zoals gehoopt

En dus besloot Heitinga afgelopen zomer terug te keren naar de club waar hij zijn grootste successen boekte. Hij moest de ervaren man worden in de verdediging. Maar bij Ajax kreeg hij geen speeltijd onder trainer Frank de Boer. Zijn carrière krijgt daarmee niet het einde die het verdiende. 

STER reclame