Mei 2014: Roda-supporters geven hun mening over de directeur van de club
NOS Nieuws

Vaker ernstige bedreigingen in eredivisie

Minstens tien trainers, bestuursleden en spelers uit de eredivisie zijn de afgelopen vier jaar bedreigd. Supporters stonden in de tuin of de straat van de slachtoffers. Die kregen dreigtelefoontjes of dreig-sms’jes, of werden bekogeld met eieren.

Dat blijkt uit gegevens die de NOS opvroeg bij de achttien eredivisievoetbalclubs. Aanleiding is de doodsbedreiging zaterdagavond van Feyenoord-speler Marko Vejinovic. Afgelopen week trof ook diens ploeggenoot Michiel Kramer supporters in zijn tuin aan, die duidelijk maakten dat hij moest 'oprotten' bij Feyenoord.

De bedreigingen de afgelopen jaren leidden bij de vijf betrokken clubs (Ajax, Cambuur, De Graafschap, Heerenveen en Roda JC), tot stadionverboden, aangiftes en soms ook veroordelingen. Ook werden enkele bedreigde personen voor kortere of langere tijd beveiligd.

Aartsrivaal

Boze supporters bestormden in het voorjaar van 2014 bijvoorbeeld het stadion van Cambuur in Leeuwarden. Ze waren op zoek naar trainer Dwight Lodeweges, die vlak daarvoor bekend had gemaakt over te stappen naar aartsrivaal Heerenveen. Lodeweges wist op tijd te ontkomen. De club deed aangifte van huisvredebreuk.

Vier Cambuurfans kregen van de rechtbank in Leeuwarden gevangenisstraffen variërend van twee tot vier maanden cel. Sommigen kregen ook nog een voorwaardelijke celstraf. De club zelf legde de supporters stadionverboden op.

Straat
In Amsterdam kreeg de toenmalig algemeen directeur Martin Sturkenboom van Ajax in 2012 de schrik van zijn leven toen er ’s nachts een groep boze 'fans' in zijn tuin stond. Nadien kreeg hij intimiderende en bedreigende sms’jes. Ajax en Sturkenboom deden aangifte en de daders werden gepakt. Ook heeft de club "één of twee keer" aan bestuursleden voorgesteld hen te beveiligen. "Maar daar is geen gebruik van gemaakt", zegt een woordvoerder van de club.

Afgelopen oktober werd toenmalig voorzitter Anne Hettinga van Heerenveen bedreigd door vijftig boze aanhangers van zijn club die opdoken in zijn straat. Een week later stapte hij op: "Ik wil mijn gezin en mezelf niet langer blootstellen aan de omstandigheden van de afgelopen 48 uur."

In dezelfde maand werd Heerenveen-trainer Foppe de Haan in de aanloop naar de Friese derby telefonisch bedreigd door supporters van Cambuur die zijn nummer hadden bemachtigd.

Strop
In de zomer van 2014 werd Roda JC-speler Danny Schreurs ernstig bedreigd, omdat hij van MVV was overgestapt naar de concurrent. Boze supporters bekogelden zijn huis met eieren, scholden hem op straat uit voor NSB’er en dreigden zijn huis in brand te steken. De speler kreeg enkele dagen politiebeveiliging. In 2015 hingen MVV-supporters in het stadion een pop op, die Schreurs moest voorstellen, met een strop om zijn nek.

Bij De Graafschap tenslotte werd drie jaar geleden een bestuurslid bedreigd via de e-mail. De club meldde de zaak aan de politie, die verder onderzoek deed. De Graafschap weet niet waar dat toe heeft geleid. Er zijn in elk geval geen stadionverboden uit voorgekomen.

Hosanna in Zwolle

Bij PSV, Willem II, PEC Zwolle, Excelsior, AZ, ADO, Heracles Groningen en FC Twente zijn er volgens de clubs geen trainers, spelers of bestuursleden bedreigd de afgelopen vier jaar. "Sinds we in de eredivisie spelen is het hosanna in Zwolle", zegt een woordvoerder van PEC Zwolle. "We hebben nooit te maken met bedreigingen."

Utrecht en NEC hadden vanmiddag nog niet alle informatie beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl