AFP
NOS Nieuws

Belgen overtuigen ook Duitsers van veiligheid kerncentrales

België en Duitsland gaan elkaars kerncentrales controleren. Dat hebben de Belgische ministers ministers van Binnenlandse Zaken en Energie, Jan Jambon en Marie-Christine Marghem, afgesproken met de Duitse minister voor Milieu Barbara Hendricks.

Net als in Nederland zijn er in Duitsland twijfels over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. Reactoren in die centrales zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk stilgelegd vanwege lekkages en de ontdekking van scheurtjes in reactorvaten. Dat heeft in de Belgische media de benaming "scheurtjescentrales" opgeleverd.

In een 45 minuten durend gesprek in Brussel verzekerden de Belgen hun Duitse collega dat België geen risico's neemt. Ook werd afgesproken dat inspectieteams van beide landen elkaars kerncentrales zullen bezoeken en dat er geregeld gegevens over de centrales worden uitgewisseld.

Nederland

Bijna twee weken geleden overtuigden de Belgische ministers de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, van de veiligheid van de Belgische centrales.

De Nederlandse gemeenten Heerlen, Maastricht en Kerkrade zijn daar niet van overtuigd en stappen met de Duitse gemeente Aken naar de rechter om sluiting van de centrale van Tihange af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl