Demonstratie tegen de komst van asielzoekerscentrum in Apeldoorn
NOS Nieuws

'Grenzen van draagvlak voor azc's zijn in zicht'

VVD-Kamerlid Azmani is niet verbaasd dat het veel gemeenten en provincies niet lukt om voldoende opvangplekken voor asielzoekers te regelen. Vanochtend bleek dat nog niet de helft van de geplande opvanglocaties gerealiseerd is en dat is volgens Azmani veelzeggend.

"Het geeft aan dat de grenzen aan de draagkracht van de samenleving in zicht zijn", zegt hij. "Je merkt wel dat het niet makkelijk is om opvangplekken te realiseren in het land. Dan kan je wel heel moeilijk doen, maar je kunt ook met elkaar vaststellen dat er geen draagvlak meer is."

Grote opgave

Coalitiepartner PvdA ziet dat anders. De partij gaat er nog steeds van uit dat de benodigde azc's er komen en vluchtelingen op een nette plek kunnen worden opgevangen. PvdA-Kamerlid Kuiken wijst erop dat de besluitvorming voor de komst van nieuwe azc's vaak lang op zich laat wachten.

"De provincies hebben zelf gezegd dat ze het aankunnen. Maar het laat wel zien dat het een grote opgave is." Kuiken gaat staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie donderdag vragen hoe het staat met de afspraken uit het bestuursakkoord.

In een reactie tegenover de NOS heeft Dijkhoff inmiddels laten weten dat er binnenkort wordt besproken hoe het komt dat de provincies niet aan de beoogde plaatsen zijn gekomen. Ook zal bekeken worden of het aantal alsnog haalbaar is en wat er in dat geval moet gebeuren.

Instroom beperken

Ook CDA-Kamerlid Keijzer zegt dat het blijkbaar moeilijk is om voor iedereen een bed te vinden. "Veel gemeenten en provincies doen hun best, maar de hoge aantallen maken dat de doelstellingen ook hoog liggen. En dan staan we aan het begin van het jaar waar er nog 93.600 bijkomen."

Keijzer zegt dat de instroom van asielzoekers naar beneden moet. Ook Azmani pleit hiervoor. Hij zegt dat het kabinet hard werkt om de instroom te beperken, onder meer door een akkoord voor extra opvang in Turkije.

Als dat niet lukt moeten er volgens zijn partij ook in Nederland maatregelen genomen worden. Aan welke maatregelen de VVD denkt, zegt Azmani niet.

'Met wat aanpassingen zou het een goede locatie zijn'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl