Gianni Infantino bij de aftrap van zijn campagne in Londen
NOS Voetbal

FIFA-kandidaat Infantino wil geen rechterhand uit Europa

Als Gianni Infantino de voorzittersverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA wint, neemt hij geen Europeaan aan als secretaris-generaal. Bij de officiële aftrap van zijn campagne in Londen pleitte Infantino voor een rechterhand uit Afrika als opvolger van de ontslagen Jérôme Valcke.

"We willen de deuren van het FIFA-hoofdkantoor openslaan", zei de Zwitser, die nu nog secretaris-generaal van de UEFA is. Het lijkt een handreiking naar het Afrikaanse continent, dat met 54 stemmen een hoofdrol kan spelen in de voorzittersverkiezing.

Afrikaans stemadvies

Komende vrijdag vergadert het bestuur van de Afrikaanse confederatie CAF in Rwanda over een stemadvies aan de bonden. Die steun zal zo goed als zeker niet naar de Zuid-Afrikaanse voorzitterskandidaat Tokyo Sexwale gaan. Hij heeft tot nu toe geen indruk gemaakt met zijn campagne en er wordt rekening mee gehouden dat Sexwale zich terugtrekt uit de verkiezingsrace.

Infantino heeft meer te vrezen van Salman bin Ebrahim al Khalifa. De sjeik uit Bahrein tekende vorige maand als voorzitter van de Aziatische confederatie een samenwerkingsovereenkomst met de Afrikaanse bonden. Dat leidde tot speculaties dat hij zich al verzekerd heeft van Afrikaanse steun.

Ik ben een kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap en niets anders.

Gianni Infantino

De 209 bonden hebben in de FIFA-verkiezing elk een eigen stem, maar vaak wordt geluisterd naar de adviezen van de continentale federaties. Infantino kan als secretaris-generaal van de UEFA waarschijnlijk rekenen op de stemmen van veel Europese landen. Ook verzekerde hij zich al van de volledige steun van de landen uit Zuid- en Midden-Amerika.

Opgeven geen optie

Infantino lijkt zodoende de belangrijkste rivaal te worden van sjeik Salman en hij beloofde in Londen dat hij zich niet voortijdig uit de strijd terug zal trekken: "Ik ben een kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap en niets anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl