De mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

Website biedt zwangeren met zika gratis abortus

Zwangere vrouwen in Midden- en Zuid-Amerika die het zika-virus hebben, kunnen een gratis abortus krijgen. De website womenonweb.org komt met het aanbod.

De vrouwen moeten medisch kunnen aantonen dat ze zika hebben. Ze ontvangen dan een setje pillen waarmee de abortus wordt opgewekt.

De site biedt de hulp omdat abortus in de regio aan zeer strenge regels is gebonden en daarom vaak onmogelijk is.

Woman on Web is een online abortus-service. Vrouwen wereldwijd die nog geen 9 weken zwanger zijn, kunnen er terecht om deskundigen te raadplegen over abortus.

Kritiek

Het hoofd virologie van het Erasmus MC in Rotterdam, Marion Koopmans, vindt het initiatief onverantwoord. Ze vindt dat op deze manier de beslissing over een abortus ten onrechte wordt losgetrokken van de gewone medische zorg.

Rebecca Gomperts, de drijvende kracht achter Women on Waves en Women on Web, snapt de opwinding niet. "Wij willen vrouwen goede informatie bieden en duidelijk maken dat ze eventueel een abortus kunnen krijgen."

Ze denkt dat haar actie bijdraagt aan het indammen van de onrust en de paniek onder zwangere vrouwen in Latijns-Amerika. "Nu zoeken vrouwen iemand die hen kan helpen bij een abortus. Zeker in een land als Brazilië is dat lang niet altijd veilig. Wij kunnen wel veilige hulp bieden als dat gewenst is."

Gomperts zegt in een toelichting dat de informatie al op de website van Women on Web staat, maar dat de pillen pas verstrekt worden als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met zijn advies komt.

Half december

Het zika-virus bestaat al langer maar heeft zich de afgelopen weken snel verspreid. Het is niet van mens op mens overdraagbaar; mensen lopen het virus op door steken van muggen. Die komen niet voor in Nederland.

Het virus wordt in verband gebracht met hersenafwijkingen bij ongeboren kinderen. In Brazilië zijn na een uitbraak van het virus 3900 kinderen met afwijkingen geboren, onder meer een te kleine schedel. Wetenschappelijk bewijs dat er een direct verband is, is nog niet gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl