Staatssecretaris Dijksma opent vernieuwd Centraal Station Den Haag ANP

Het nieuwe Centraal Station van Den Haag is lichter, ruimer en overzichtelijker geworden. Vandaag is het officieel geopend door staatssecretaris Dijksma. Ze vindt dat er een huzarenstuk is geklaard met de bouw van het nieuwe station. "De grootste kraan van Europa is ingezet om dit voor elkaar te krijgen en de beste lassers ter wereld zijn ingevlogen. Den Haag heeft er een nieuw icoon bij: een station van glas, een kathedraal van licht."

De stationshal is bijna helemaal van glas. Alleen al in de zijgevel is 5000 vierkante meter glas verwerkt. Het dak is 2 voetbalvelden groot en bestaat uit 294 glasdelen. De verbouwing duurde vijf jaar en kostte 123 miljoen euro. Dat is 5 miljoen meer dan was begroot.

In het nieuwe station komen alle soorten van openbaar vervoer samen: trein, bus en tram. Nu zijn er gemiddeld 190.000 mensen per dag in het station. Door de komst van de hogesnelheidstrein en Randstadrail komen er in de toekomst naar verwachting 80.000 bij. Er zijn ook winkels en horeca in de hal.

Het dak van de stationshal ANP

Architect Pieter van Rooij van Benthem Crouwel Architects ontwierp het nieuwe station. Het dak wordt gedragen door acht pilaren. Als gracieuze bomen met vier takken tillen ze het enorme glazen dak met wiebertjes, zegt Van Rooij. Volgens de architect zorgen die ruitvormen voor een mooi schaduwspel op de vloer.

Reizigersvereniging Rover heeft kritiek op het nieuwe station. "De loopafstand naar treinen is langer geworden", zegt voorzitter Arriën Kruyt. "De hal is ruim, maar gelijktijdig zonder kraak of smaak. Het is er ongezellig en tochtig. Het voorplein is een desolate vlakte." 

Om de opening te vieren zijn er tot 21.00 uur optredens in de nieuwe stationshal.

De nieuwe stationshal in Den Haag ANP

STER reclame