NOS Nieuws

Zeldzame beelden van vulkaanuitbarsting op eiland bij Zuidpool

Unieke beelden: actieve vulkaan op Zuidpool

Australische wetenschappers zijn erin geslaagd om bewegende beelden te maken van een vulkaanuitbarsting op Heard Island, zo'n 1700 kilometer voor de kust van Antarctica. De eruptie op zich is niet zo bijzonder, maar het eiland ligt zo afgelegen dat het zelden voorkomt dat mensen de vulkaan zien uitbarsten.

De wetenschappers waren in de omgeving bezig met een onderzoek naar de invloed van onderzeese vulkanen op de zeebodem. Ze stuitten min of meer toevallig op de vulkaanuitbarsting.

Het team spreekt van een spectaculaire ervaring. "Toen de wolken wegtrokken, zagen we dat er rook uit de vulkaan kwam", zegt een van de wetenschappers. "Het was fantastisch om mee te maken. Er komen maar heel weinig schepen in dit gebied. De laatste expeditie hier was bijna dertig jaar geleden."

Big Ben

Heard Island ligt zo'n 4000 kilometer van de Australische stad Perth en hoort bij Australië. De vulkaan Big Ben, die op het eiland ligt, is ruim 2700 meter hoog. Daarmee is het de hoogste berg van Australië.

Sinds 1881 is bekend dat er vulkanische activiteit plaatsvindt in de berg. De afgelopen vijftien jaar barstte de vulkaan drie keer uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl