ANP

Op basisscholen moeten voortaan alleen nog afgestudeerde sportleraren gymles geven. Dat staat in een wetsvoorstel van de VVD dat vandaag wordt ingediend. Een Kamermeerderheid zou ervoor zijn.

Het Kamerlid Rudmer Heerema, dat het voorstel heeft ingediend, zegt dat er twee redenen zijn om een sportleraar op de basisschool verplicht te stellen: "De kans voor kinderen op een goed en sportief leven wordt veel groter en het heeft ook een gunstig effect op vakken als lezen en rekenen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Er zou geen extra geld nodig zijn voor de sportleraren. "Als een groepsleerkracht weggaat, zou je een paar van die uren aan een sportleraar kunnen geven." 

Deeltijd

De PO-raad, die basisscholen vertegenwoordigt, vreest dat dit ertoe leidt dat klassen groter worden. "Er is geen geld om meer leerkrachten aan te nemen", zegt een woordvoerder in het AD. Volgens Heerema valt het wel mee, omdat scholen samen een sportleraar kunnen aanstellen.

Nu hebben groepsleerkrachten die gym geven daarvoor een aantekening gehaald. "Die mensen kunnen nog wel tien tot twaalf jaar gymles blijven geven, maar in die periode zouden ze in deeltijd een diploma voor gymleraar kunnen halen", aldus Heerema.

STER reclame