NOS Sport

Deelstra heeft de man met de hamer nog niet ontmoet

Deelstra, geboren als marathonloopster

In de hak van haar rechterschoen zit een opvallend gat. Andrea Deelstra heeft de opening bewust aangebracht. De atlete die zich afgelopen jaar in Berlijn voor de olympische marathon in Rio de Janeiro plaatste, heeft al wat langer last van haar voet.

"Ik heb een klein drukplekje aan mijn hielbot. Als daar druk op komt, zoals bij het dragen van een schoen, heb ik heel veel pijn. Als de druk eraf is, is het goed. Zo'n klein gat helpt."

Moeite met aanpassen

Deelstra won zondag de Mastboscross, een van haar wedstrijden op weg naar Rio. Ze loopt nog wat crossen tot en met de NK in maart. Dan wil ze nog een halve marathon in maart of april lopen. Vervolgens gaat het vizier helemaal op Rio.

"Eind juni ga ik vier weken naar St. Moritz. voor een training op hoogte. Tien of twaalf dagen voor de wedstrijd ga ik naar Rio. De reden dat ik vroeg afreis, is dat ik altijd wat moeite heb met aanpassen aan een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld de lucht."

Mannen met hamers

Deelstra liep in de marathon van Berlijn de olympische limiet met 2.26.46, een heel dik persoonlijk record. Ogenschijnlijk heel gemakkelijk, net zoals ze zondag overduidelijk de beste was in het bos.

"Ik denk dat ik geboren ben voor de marathon. Ik voel me helemaal thuis op die afstand. 'Mannen met hamers' ben ik nog niet tegengekomen", zegt ze over haar ervaringen op de zwaarste afstand in de atletiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl