De Rotterdamse haven heeft zich onverwacht goed hersteld van de crisis. Volgens de jaarcijfers heeft de haven dit jaar zelfs een record aan goederen afgehandeld.

De overslag in Rotterdam is met 11,1 procent gestegen vergeleken met 2009 en met 2,1 procent ten opzichte van het recordjaar 2008. Dat is te danken aan de groei van de wereldhandel.

Herstel

"De groei in 2010 heeft vooral te maken met het herstel van de aanvoer van ijzererts, schroot en kolen", zegt Hans Smit, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam.

"Maar in de tweede plaats ook met het aantal containers, dat weer te maken heeft met de sterke groei van de wereldhandel."

Als laatste noemt Smit de minerale olieproducten. "Daar is veel vraag naar, maar over de hele linie zien we groei."

Hartslag

Het havenbedrijf denkt dat het in 2011 nog beter zal gaan dan dit jaar, maar dat betekent niet dat het lek boven is. "In 2011 zullen de overheidsbezuinigingen in heel Europa sterker gevoeld gaan worden", verwacht Smits.

"Aan de andere kant blijft Rotterdam de hartslag van de wereldeconomie voelen en doorgeven. Ik ben dan ook voorzichtig optimistisch over de overslag, die naar ik verwacht met 2 à 3 procent zal groeien tot circa 440 miljoen ton", zei Smits.

STER reclame