NOS Wielrennen

Veldrijder Van Aert pakt wereldtitel in eigen land

Wout van Aert is voor eigen publiek wereldkampioen veldrijden geworden. De Belg reed in de slotfase van het WK in Zolder weg bij Lars van der Haar, die het zilver pakte. De Belg Kevin Pauwels kwam als derde over de streep.

Titelverdediger en favoriet Mathieu van der Poel finishte als vijfde. Hij raakte halverwege de wedstrijd op achterstand omdat hij slipte en met zijn voet in het wiel van Van Aert klemde. Daar profiteerde Lars van der Haar van. Hij nam een voorsprong op rest van de kopgroep. Maar Van Aert wist dat gat dicht te rijden, waarna hij in de slotfase afrekende met de Nederlander.

Vertrouwen

"Ik geloofde van start tot finish in de titel", keek de Belg terug op het incident met zijn Nederlandse concurrent. "Ik moet hem eigenlijk bedanken. Na het incident kwam ik pas echt in mijn ritme. Er was geen weg terug. Ik moest volle bak koersen en dan ben ik op mijn best", zei de opvolger van Mathieu van der Poel.

Medailles leken al vroeg verdeeld

Halverwege de koers leken de medailles wel verdeeld te zijn: Van Aert reed vanaf de start op kop en Van der Poel en Van der Haar bleven eenvoudig in zijn spoor.

Voet Van der Poel zit vast in het wiel van Van Aert

De rest leek al kansloos, maar toch meldde de een na de ander zich voorin. Er reden tien man op kop toen Van der Poel in Van Aerts wiel vast kwam te zitten. Brons was voor Van der Poel na die pech zeker nog haalbaar. In de slotronde lag hij ook nog derde, maar het podium haalde hij niet.

Een ontgoochelde Van der Poel zei niet meer voluit te zijn gegaan in die strijd om de derde plaats: "Ik kwam hier voor de titel, niet voor een bronzen plak."

De 39-jarige Sven Nys, die in Zolder zijn laatste WK reed, kwam als vierde over de streep.

Nys is heel gelukkig met zijn prestatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl