Novak Djokovic houdt voor de zesde keer de beker omhoog
NOS Sport

Zesde titel Djokovic op Australian Open

Novak Djokovic is voor de zesde keer winnaar geworden van de Australian Open en daarmee evenaarde hij het record van Roy Emerson, die tussen 1961 en 1967 zes titels in zijn vaderland veroverde.

Djokovic klopte Andy Murray, die voor de vijfde keer verliezend finalist was en voor de vierde keer tegen de Serviër. Djokovic had in 2013 en 2015 een set afgestaan, maar won nu (net als in 2011) in straight sets (6-1, 7-5, 7-6 (3)) en veroverde zo zijn elfde grandslamtitel.

Murray leed zijn 22ste nederlaag in 31 partijen tegen Djokovic, die hij voor de zesde keer trof in een grandslamfinale. De Brit versloeg hem in 2012 bij de US Open en in 2013 op Wimbledon.

Djokovic verslaat Murray in finale Australian Open

Djokovic kreeg in Murrays eerste servicegame door een dubbele fout een break in de schoot geworpen en stoomde in een half uur door naar de setwinst.

De tweede set, die meer dan twee keer zo lang in beslag nam, leverde volop strijd op met hoogstaand tennis en de ene na de andere lange slagenwisseling vanaf de baseline.

Murray kwam terug van een break achterstand dankzij een winner die de lijn toucheerde, zo bleek uit de door Djokovic aangevraagde challenge. Murray leverde op 5-5 na een voorsprong van 40-0 opnieuw zijn service in, waarna Djokovic (ondanks twee dubbele fouten) de set uitserveerde en in de derde set snel een break voorsprong nam.

  • AFP
    Novak Djokovic
  • AFP
    Andy Murray
  • AFP
    Novak Djokovic

Murray herstelde de balans (3-3) en won daarna zijn servicegames met meer overtuiging. De tiebreak begon met een dubbele fout van de Schot en een ace van de Serviër, die eenvoudig uitliep naar 6-1 en zijn derde matchpoint met opnieuw een ace verzilverde.

Met elf grandslamtitels is Djokovic de evenknie van Björn Borg en Rod Laver. Boven hen staan Roger Federer (17), Pete Sampras en Rafael Nadal (beiden 14) en Roy Emerson (12).

"Het is een eer om naast een legende als u te zijn gekomen",sprak Djokovic tot Laver op de tribunes van 'zijn' Arena.

"Ik neem het volgende vliegtuig naar huis", richtte Murray zich aan het einde van zijn dankwoord tot zijn vrouw, die binnenkort bevalt van hun eerste kind.

Emotie bij Novak Djokovic en zijn trainer Boris Becker

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl