NOS Wielrennen Veldrijden

Van den Driessche zegt niks te weten van motortje

Van den Driessche zit helemaal stuk

Femke Van den Driessche zegt niets te maken te hebben met het motortje dat tijdens de WK veldrijden werd ontdekt in een van haar reservefietsen. "Het is mijn fiets ook niet. Het is de fiets van een vriend. Het is een vergissing", zegt de emotionele Belgische renster na een slechte nacht slaap tegen Sporza.

Een motortje verstopt in de racefiets: hoe werkt dat?

Een van de reservefietsen van Van den Driessche werd tijdens de beloftenwedstrijd in de materiaalpost gecontroleerd, verzegeld en meegenomen voor nader onderzoek. "Toen het zadel van de buis verwijderd werd, kwamen er elektrische kabels uit de buis. En de trapas zat vast", zei wielerjournalist Maarten Vangramberen tegen Sporza.

Fiets van een vriend

"Die fiets is van een vriend van mij. Ze zijn identiek, hij heeft hem aan het einde van vorig seizoen van mij gekocht. Die vriend heeft het parcours verkend met mijn broer en had de fiets tegen de vrachtwagen gezet. Een van mijn mecaniciens moet gedacht hebben dat het mijn fiets was en heeft die schoongemaakt en meegenomen", verklaart Van den Driessche.

"Ze mogen alles controleren, al mijn crossfietsen en wegfietsen. Ze zullen niks vinden. Daar ben ik honderd procent zeker van. Ik train er ook hard voor, hè. Dat is niet zo tof als je dan zo wordt beschuldigd.  Ik zou nooit vals willen spelen. Het is ook een sport die ik heel graag doe", aldus Van den Driessche.

Geloofwaardigheid

De vraag is of de wielerwereld en de disciplinaire commissie van de UCI haar verhaal geloven. Van Den Driessche hangt een schorsing van minimaal zes maanden boven het hoofd, bevestigde de UCI vanochtend. 

Volgens de vader van Van den Driessche is het in haar voordeel dat ze niet met de fiets reed in Zolder. "Als ik had willen frauderen dan had ik er toch mee gereden, zeker op een WK?", aldus de geëmotioneerde Belgische renster.

STER reclame