AFP

Zeker 10.000 vluchtelingenkinderen die alleen naar Europa zijn gekomen, worden vermist. Dat zegt de Europese politie-organisatie Europol. Alleen al in Italië zijn er volgens Europol zo'n 5000 vermissingszaken.

Stafchef Brian Donald zegt in de krant The Observer dat een onbekend aantal kinderen waarschijnlijk in de handen van criminele bendes is gevallen. Anderen zijn mogelijk op eigen houtje doorgereisd of opgehaald door familie en op die manier uit het zicht van de autoriteiten geraakt. "We weten simpelweg niet waar ze zijn, wat ze doen en in welk gezelschap ze zijn", aldus Donald.

Europol zegt dat ook in Zweden het aantal vermissingen hoog is. Daar zijn duizend alleenreizende vluchtelingenkinderen spoorloos. In Engeland gaat het om zo'n 340 kinderen. De politie-organisatie noemt in The Observer geen cijfers over Nederland.

Seksindustrie

Volgens Donald staat vast dat een aantal kinderen tewerkgesteld is in de seksindustrie. In enkele gevallen zou ook sprake zijn van slavernij. Concrete cijfers heeft hij daarover niet.

Europol schat dat vorig jaar een kleine 300.000 minderjarige vluchtelingen naar Europa zijn gekomen. Een groot deel van hen was onder begeleiding van ouders of andere familieleden, maar volgens Donald is er ook een aanzienlijk deel dat alleen reisde. Save the Children becijferde dat aantal eerder op 26.000.

Moeilijk te becijferen

Unicef zegt dat de aantallen moeilijk te bevestigen zijn. "De communicatiemiddelen schieten vaak tekort. We zijn altijd bezig met grensautoriteiten om scherp te zijn op alleenreizende kinderen. Soms nemen ouders ook bewust het risico", zegt de VN-kinderorganisatie.

Volgens Save the Children worden alleenreizende kinderen vaak in Griekenland of Italië opgevangen, bijvoorbeeld wanneer hun ouders de bootreis niet hebben overleefd. Ook vallen ouders onderweg uit, omdat ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moeten. "Dan wordt gekeken naar tijdelijke opvang, of bijvoorbeeld aansluiting bij een ander gezin."

Kinderen die echt alleen reizen worden opgevangen in tehuizen met een open deur. "Je mag ze niet opsluiten. Dus daar kunnen ze zelf ook uit om hun reis te vervolgen. Of ze gaan zwerven. Die kinderen lopen het grootste gevaar."

STER reclame