De Jong wereldkampioene veldrijden

Twee jaar na Marianne Vos is de wereldtitel in het veldrijden weer in Nederlandse handen. Thalita de Jong was vanmiddag in Zolder de beste en pakte voor het eerst in haar carrière de regenboogtrui. Op veertien seconden finishte de Franse Caroline Mani als tweede. De Belgische Sanne Cant pakte het brons.

De Nederlands kampioene, pas 22 jaar oud, kwam na een indrukwekkende inhaalrace als eerste over de meet. Het parcours in Heusden-Zolder was door de regen loodzwaar geworden. De Jong had daar ogenschijnlijk moeite mee in het eerste deel van de race.

Ze raakte ver achterop en de wereldtitel leek buiten haar bereik. Toch kwam ze in de slotfase sterk terug bij een kopgroep, waar onder anderen Sophie de Boer en de Belgische Sanne Cant in reden. De Jong liet die groep vervolgens staan en reed solo naar de meet.

Uitslag WK veldrijden bij de vrouwen NOS

  Alleen Cant kon aanvankelijk volgen

Mani en Nikki Harris leken het sterkst in de kopgroep, maar toen De Jong aansloot en even later wegreed, was Cant de enige die kon volgen. Lang duurde dat niet. De Jong liet de Belgische winnares van de wereldbeker achter en reed overtuigend naar goud.

Mani ging Cant nog voorbij en pakte het zilver. Ook De Boer leek voorbij Cant te gaan, maar op de fotofinish was te zien dat De Boer net tekort kwam voor brons. "Ik had geen goede start. Daarna greep ik iedereen terug. Op het zwaarste stuk ging ik ervandoor. Ik zag dat Cant moest passen en toen was het doorgaan tot de finish", jubelde De Jong direct na de finish. 

Belgische duikt 'head first' de modder in op WK
Wilhelmus klinkt voor De Jong in Zolder

STER reclame