In het azc in Dronten was een incident op tweede kerstdag
NOS Nieuws

Gemengde reacties in de Kamer op cijfers asielincidenten

De vanochtend bekendgemaakte cijfers over incidenten bij asielzoekerscentra leiden tot gemengde reacties in de Tweede Kamer. De meerderheid is blij dat de cijfers zijn gepubliceerd.

VVD-Kamerlid Azmani begrijpt dat niet bij elke melding een asielzoeker betrokken was en dat het soms loos alarm was, maar hij spreekt toch van schrikbarende en onacceptabele cijfers. "Het is volstrekt niet te bevatten dat mensen die zeggen op de vlucht te zijn voor geweld de veiligheid in Nederland ondermijnen en daarmee misbruik maken van onze gastvrijheid."

Hij vindt dat vanaf de eerste dag de spelregels in Nederland duidelijk moeten zijn en dat in de opvang strenge huisregels moeten gelden. "Voor wie zich daar niet aan houdt, is daar het gat van de deur." De VVD is tevreden dat de cijfers over incidenten bij asielzoekerscentra voortaan elk half jaar worden gepubliceerd.

Wie zich schuldig maakt aan een misdrijf, moet geen verblijfsvergunning krijgen

Mona Keijzer, CDA

Ook coalitiepartner PvdA vindt het goed om hier open over te zijn. Woordvoerster Kuiken zegt: "Waar veel mensen op elkaars lip zitten, zijn incidenten onvermijdelijk. Maar plegers van ernstige misdrijven en zeker van zedendelicten moeten worden gestraft en uitgezet."

Ook oppositiepartij CDA benadrukt dat volkomen duidelijk moet zijn aan welke regels asielzoekers zich moeten houden. Volgens Kamerlid Keijzer moet het kabinet er meer werk van maken dat dit ook echt in alle centra gebeurt. "En wie zich schuldig maakt aan een misdrijf, moet geen verblijfsvergunning krijgen."

ChristenUnie-leider Segers vindt eveneens dat asielzoekers die incidenten veroorzaken daarvan de gevolgen moeten ondervinden in hun procedure. "Je moet zeggen: u laat in uw gedragingen zien dat u niet weet wat een rechtsstaat is, dan is dit niet het land van uw toekomst. Juist omdat je barmhartig wilt blijven voor mensen die echt een veilig heenkomen zoeken", aldus Segers in Kamerbreed op NPO Radio 1.

Grenzen dicht

De PVV herhaalt dat de grenzen dicht moeten. "Het is overduidelijk dat met het vreselijke open-grenzenbeleid van het kabinet ook overlast, criminaliteit en islamitische agressie tegen bijvoorbeeld vrouwen worden binnengehaald", zegt Kamerlid Fritsma.

PVV-leider Wilders vindt dat burgemeester Wienen van Katwijk, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten asiel, veel te laconiek op de cijfers reageert. Volgens Wilders "moet die CDA-malloot op staande voet worden ontslagen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl