Rob Maas denkt er het zijne van tijdens het eredivisieduel PEC Zwolle-Vitesse.
NOS Voetbal

Onrustig Vitesse worstelt met de erfenis van Bosz

"Ik heb in mijn carrière ook vaak wissel gestaan", zei de Vitesse-trainer Rob Maas na afloop van het eredivisieduel Vitesse-PEC Zwolle. "Maar dit heb ik nooit mogen meemaken."

Maas refereerde aan de 37ste minuut van de wedstrijd. Die minuut grepen de supporters aan voor een opmerkelijke steunbetuiging aan het adres van de gewezen aanvoerder Guram Kashia, die met rugnummer 37 speelt. Op de reservebank naast de populaire Georgiër zat een andere clubicoon: Piet Velthuizen. Piet klapte hartstochtelijk mee.

Als de Gelredome een politieke arena was, zou je het een motie van afkeuring kunnen noemen. Een motie aan het adres van trainer Rob Maas. De actie van de fans was hem niet ontgaan. Hij weet: zijn wittebroodsweken als hoofdtrainer van Vitesse zijn voorbij.

Steunbetuiging aan het adres van Kashia

Voor de winterstop leek alles nog koek en ei in Arnhem. De ploeg stond vierde op de ranglijst en vooral het spel werd geroemd. Buitengewoon knap van Peter Bosz, was de tendens. Hoe hij telkens weer een attractief, dominant elftal weet te smeden met compleet nieuwe spelers, dwong respect af. De verhalen over exotische eigenaars of de connectie met Chelsea verdwenen naar de achtergrond. Het is leuk om naar Vitesse te kijken.

In de winterstop vertrok Bosz naar Maccabi Tel Aviv. Bij zijn afscheid wees hij zijn onervaren assistent Rob Maas aan als natuurlijke opvolger. Die zou garant staan voor de erfenis van Bosz. De werkelijkheid is weerbarstig. De erfenis van Bosz bestaat uit een prima selectie en een attractieve speelwijze, maar bevat ook potentiële tijdbommen.

Kelvin Leerdam wordt in de houdgreep genomen door Oussama Tannane in het bekerduel met Heracles Almelo eerder dit seizoen

Leerdam

Zoals Kelvin Leerdam. Voormalig Vitesse-trainer Fred Rutten wilde de voormalig Feyenoorder zo graag dat hij er zijn baan voor op het spel zette. Toen Leerdam kwam, kreeg hij met de veeleisende Bosz te maken. En die vond hem te licht voor het middenveld, verkoos de jonge Kevin Diks als rechtsback en mocht dit seizoen alleen opdraven als linksback bij gebrek aan beter.

Met de Japanner Kosuke Ota denkt Vitesse inmiddels 'beter' te hebben. Leerdam was weer de pineut en kon dat niet langer verkroppen. Hij werd disciplinair geschorst. Teruggezet naar het tweede elftal.

Keeper Piet Velthuizen op de reservebank

Velthuizen

Of neem Piet Velthuizen. De Nijmegenaar was jarenlang clubicoon onder de lat in Arnhem, maar werd vorig seizoen na een serie mindere wedstrijden geslachtofferd door Bosz. Sindsdien houdt Eloy Room het doel schoon, terwijl Velthuizen zich zit te verbijten op de bank.

De grootste tijdbom is waarschijnlijk Kashia. In december tekende de populaire Georgiër voor een vol supportershome nog een contract voor het leven bij Vitesse. Niet veel later werd Kashia op de bank gezet. Bosz nam de beslissing. Maas hield daaraan vast. Tot nu toe.

Guram Kashia baalt op de bank bij Vitesse

Oplossingen

Rob Maas zegt zich niet gek te laten maken. Maar is dat schijn? "Het moet gewoon een keer rustiger worden", verzuchtte hij woensdag na enig aandringen. Door de 1-1 remise tegen PEC Zwolle is Vitesse gezakt naar de zesde plaats op de ranglijst, achter aartsrivaal NEC.

Net als in het duel met Ajax (1-0 nederlaag) had Vitesse veel balbezit, maar creëerde het weinig. "Ploegen gaan zich steeds meer op ons instellen, het wordt steeds verdedigender allemaal", is de conclusie van Maas. "Wij moeten daar oplossingen voor zien te vinden."

Trainer Maas over de onrust bij Vitesse

Het is allemaal de erfenis van Bosz. Crisismanager Maas moet het ermee doen. De enige remedie: een klinkende overwinning op Excelsior. Anders zou de motie van afkeuring wel eens een motie van wantrouwen kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl