ANP
NOS Nieuws

Provincie Zeeland overweegt miljoenensteun Delta

De provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten overwegen energiebedrijf Delta te helpen met een lening van 150 miljoen euro. De Volkskrant schrijft over het plan.

De Zeeuwse overheden zijn voor een groot deel eigenaar van Delta. Dat bedrijf moet volgend jaar splitsen in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. Delta denkt dat het bedrijf hierdoor in problemen komt, omdat vooral het netwerkdeel geld oplevert.

"Het bedrijf zit in zwaar weer. De energieprijzen staan zwaar onder druk", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht-Vermeulen tegen de NOS. Ze zegt dat de provincie een handreiking wil doen om banen te behouden.

Borg

In het plan wordt waterbedrijf Evides (deels in handen van Delta) ondergebracht in een aparte holding. Op naam van Evides wordt een lening aangevraagd die wordt doorgesluisd naar Delta. De provincie en gemeentes staan borg voor die lening.

Volgens de provincie is een andere mogelijkheid dat er onderdelen worden verkocht en dat zou werkgelegenheid kosten. Al verdwijnen er ook in het huidige plan banen. "Ik denk dat we daar niet onderuit komen", zegt Schönknecht-Vermeulen.

Voorstel

Ze benadrukt dat het plan nog niet definitief is. De komende weken wordt het voorstel voorgelegd aan gemeenteraden en Provinciale Staten. Daarna moet Delta beslissen of het voor dit scenario kiest of dat er toch onderdelen worden afgesplitst.

Het bedrijf komt in april met voorstellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl