ANP

Staatssecretaris Dijkhoff wil niet veel conclusies trekken uit de cijfers over incidenten bij asielzoekerscentra die hij vanochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Er waren meer meldingen dan in 2014, maar dat komt ook doordat er meer asielzoekers waren", zegt hij. 

Door de grote toestroom van asielzoekers is de opvang vorig jaar versoberd en kwamen veel mensen op noodlocaties terecht. Volgens Dijkhoff heeft de versoberde opvang niet tot een relatieve stijging van het aantal incidenten geleid. 

De staatssecretaris vindt elk incident er een te veel en hij benadrukt dat de daders moeten worden gestraft en eventueel uitgezet. Hij heeft begrip voor de zorgen van mensen over de komst van een asielzoekerscentrum, maar volgens hem zijn het vaak vooral zorgen vooraf. 

Vergelijking mank

Dijkhoff is terughoudend met conclusies, omdat volgens hem elke vergelijking met wat voor andere berekening dan ook mank gaat. "Iedereen kan eruit afleiden wat hij wil, maar als ik een vergelijking maak, moet die kloppen. Anders gaat de discussie over de vergelijking." 

Hij heeft de gegevens wel openbaar gemaakt, omdat hij transparant wil zijn en er niet van wil worden beschuldigd dat hij dingen onder de pet houdt. 

Dijkhoff over de cijfers

De staatssecretaris wijst erop dat als bij iemand thuis het brandalarm afgaat dat niet bekend wordt, terwijl zo'n alarm in een asielzoekerscentrum bij de overheid terechtkomt. Hij zegt verder dat asielzoekers niet alleen de aanstichter van een incident kunnen zijn, maar ook het slachtoffer. 

De komende tijd gaat de politie met burgemeesters van gemeenten met asielzoekerscentra praten over de betekenis van de cijfers voor hun gemeente.

STER reclame