AFP
NOS Nieuws

Staatsgeheimen in privé-mailaccount van Hillary Clinton

Een paar dagen voor de eerste voorverkiezing in Iowa duikt voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton de oude E-mailgate-affaire op. Die draait om de tienduizenden mails die ze als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) verstuurde via haar eigen, onbeveiligde server en niet via een overheidsaccount. Vandaag bleek dat een deel van die e-mails anders dan Clinton steeds heeft beweerd wel degelijk gevoelige informatie bevatte.

Clinton heeft steeds gezegd dat ze voor het gemak maar één mailaccount gebruikte voor privé-berichten en zakelijke correspondentie. Volgens haar was haar privé-server veilig genoeg, iets wat ICT-deskundigen betwisten.

Door geen overheidsaccount te gebruiken bleven veel van haar mails buiten het zicht van het Congres en van haar collega's. Volgens haar politieke tegenstanders wilde Clinton voorkomen dat bepaalde berichten in overheidsarchieven terechtkwamen.

Overgedragen

Omdat de kwestie steeds weer naar voren werd gebracht, besloot Clinton in augustus al haar e-mails over te dragen aan justitie.

De regering-Obama heeft al een deel van de correspondentie vrijgegeven en staat op het punt nog eens een hoeveelheid mailverkeer te publiceren. Zeven mailwisselingen worden niet vrijgegeven omdat ze staatsgeheimen bevatten, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Daarbij moet volgens Amerikaanse media worden gedacht aan zaken als drone-aanvallen of afluisterpraktijken van de overheid.

De informatie werd destijds niet geclassificeerd als Top Secret, maar de veiligheidsdienst vindt het niet verantwoord om de tientallen pagina's nu vrij te geven, zei woordvoerder John Kirby. Ze worden zelfs niet vrijgegeven met zwartgelakte fragmenten.

Staatsgeheimen in e-mails Clinton

Onhandig

Al sinds het begin van de campagnes in de aanloop naar de presidentsverkiezingen moet Clinton zich verantwoorden voor E-mailgate. Ze heeft excuus aangeboden voor het gebruik van uitsluitend een privé-account. Dat was niet tegen de regels, maar wel onhandig, zei ze vorig jaar.

Clinton is in de landelijke peilingen de favoriet voor de Democratische kandidatuur, maar bij de voorverkiezing in Iowa lijkt het over een paar dagen een nek-aan-nekrace te worden met haar voornaamste tegenstander, Bernie Sanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl