Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Aangepast
AFP
Geschreven door
Lars Boogaard
Redacteur online visualisaties

Na maanden van losse campagne-flodders in de VS en debatten tussen presidentskandidaten is komende maandag de kiezer aan het woord. Met de voorverkiezing in de staat Iowa begint dan formeel het Amerikaanse verkiezingsjaar. De kalender tot aan de verkiezingen is op te delen in drie delen: voorverkiezingen, partijconventies en de presidentsverkiezingen.

NOS

Tijdens de voorverkiezingen stemmen de Amerikanen die zich als kiezer hebben laten registreren voor de Republikeinse of de Democratische kandidaat die het bij de presidentsverkiezingen tegen elkaar op gaan nemen. In totaal zijn vijftien Amerikaanse politici nog in de race.

Primaries en caucussen

Hoe er gestemd wordt, verschilt per staat. Er zijn twee soorten voorverkiezingen:

NOS

Bij de voorverkiezingen gaan de stemmen niet rechtstreeks naar de kandidaat, maar worden de stemmen verdeeld onder afgevaardigden. Hoe meer inwoners de staat heeft, hoe meer politici afgevaardigd worden. 

Zij brengen uiteindelijk tijdens de partijconventies hun stem uit op een kandidaat. De partijen hebben verschillende methoden om de afgevaardigden te verdelen. Bij de Democraten worden ze altijd proportioneel verdeeld, de Republikeinen kennen daarnaast ook nog het winner-takes-all-principe.

Iowa en New Hampshire

De verkiezingen beginnen traditioneel in twee staten: Iowa en New Hampshire:

NOS

De belangrijkste momenten

Tijdens de voorverkiezingen zijn er drie dagen waarop het grootste deel van de Amerikanen gaat stemmen en de race om het kandidaatschap voor een groot deel bepaald wordt.

NOS

Partijconventies: startschot voor de campagne

Als alle staten gestemd hebben, kiezen de afgevaardigden tijdens de partijconventies op de kandidaten.

Naast de presidentskandidaat, wordt tijdens de partijconventies ook de kandidaat voor het vicepresidentschap gekozen, beter bekend als de running mate. Wie dat is is altijd van tevoren bekendgemaakt.

STER Reclame