De politie gebruikte bij de arrestatie in Den Bosch niet te veel geweld, zegt de Rijksrecherche ANP

Agenten niet vervolgd voor coma arrestant Den Bosch

tijd van publicatie

Zes agenten van de politie in Den Bosch worden niet langer verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan een arrestant. Dat de man bij zijn arrestatie onwel werd en drie dagen in coma lag, komt niet doordat agenten over de schreef zijn gegaan, concludeert de Rijksrecherche na onderzoek.

De 48-jarige man woont onder begeleiding in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische patiënten. Hij werd op 12 januari gearresteerd omdat hij agressief was tegen hulpverleners. Bij zijn aanhouding en tijdens het vervoer naar het politiebureau verzette hij zich hevig. Meerdere agenten waren nodig om hem in bedwang te houden.

Hartstilstand

Toen hij in een politiecel zat, kreeg de man een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij na drie dagen uit zijn coma ontwaakte. Inmiddels heeft hij de intensive care van het ziekenhuis verlaten. 

De Rijksrecherche onderzocht de zaak, onder meer door te praten met getuigen en de betrokken agenten, en door camerabeelden te bekijken. De conclusie is dat het onwel worden van de arrestant niet komt door het handelen van de agenten. Ze hebben wel geweld gebruikt omdat hij zich hevig verzette, maar er was volgens de Rijksrecherche geen sprake van onnodig of buitensporig geweld. De zes agenten gaan daarom vrijuit.

STER reclame