1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Schaatsen

Verbij pakt brons achter Russische sprintkanonnen

Kai Verbij heeft bij de wereldbeker in Stavanger voor de tweede keer dit seizoen een medaille gepakt. De Nederlands kampioen sprint moest twee Russen voor zich dulden, maar bleef met 34,87 de Canadezen Gilmore Junio en Laurent Dubreuil (beiden 34,88) nipt voor.

Pavel Koelizjnikov pakte in Noorwegen voor de zesde keer dit wereldbekerseizoen de 500 meter-winst. De oppermachtige Rus, die in november als eerste schaatser onder de 34 seconden reed, kwam in 34,72 over de eindstreep. Zijn landgenoot Roeslan Moerasjov werd op slechts 0,03 seconden tweede. Brons was dus voor Verbij, die eerder in Inzell ook al eens derde werd.

In de wereldbekerstand gaat Koelizjnikov, ondanks het missen van de wereldbeker in Inzell, glorieus aan de leiding. Met 605 punten heeft hij 174 punten voorsprong op achtervolger Boisvert-Lacroix. Junio staat derde in de stand (387 punten). Verbij is de beste Nederlander. Hij staat negende met 355 punten.

  • Verbij: ik kan zonder spanning rijden

WK sprint

Naast de wereldbekerpunten, staat er voor de schaatsers ook nog iets anders op het spel. De Nederlandse sprinters strijden om het laatste startbewijs voor de WK sprint in Seoul. Er wordt een klassement opgemaakt over de snelste 500 meter en de snelste 1.000 meter. Beide afstanden staan dit weekend twee keer op het programma.

Verbij is al zeker van de WK sprint op basis van de uitslag bij de NK sprint. Gerben Jorritsma (35,42), Jesper Hospes (35,46) en Pim Schipper (35,83) maken nog kans op het derde startbewijs voor Nederland. Ook Kjeld Nuis voegt zich nog toe aan dat rijtje, maar hij rijdt alleen de tweede 500 meter. Dat is omdat hij is aangewezen door de KNSB.

NOS
Uitslag eerste 500 meter mannen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl