Protest tegen Hongaarse mediawet

Aangepast

De staatsomroep van Hongarije heeft drie medewerkers op non-actief gesteld, omdat ze kritiek hadden op de nieuwe mediawet. De drie presentatoren hadden om een minuut stilte gevraagd, omdat de wet het einde zou betekenen van de persvrijheid.

De wet werd vorige week aangenomen door het parlement en moet op 1 januari ingaan. De Hongaarse president Schmitt moet hem nog tekenen. De oppositie heeft hem vorige week opgeroepen dat niet te doen, maar de wet eerst te laten toetsen door het constitutionele hof.

Een nieuwe instantie gaat door de wet toezien of de berichtgeving wel evenwichtig genoeg is en er niet te veel misdaad in de programma's zit, wat de bevolking nerveus zou kunnen maken. Journalisten kunnen boetes tot ruim 700.000 euro krijgen als ze de regels overtreden.

'Censuur'

Omdat de regering het hoofd van de nieuwe instantie mag aanwijzen, vrezen critici dat de wet gebruikt zal worden om de media te knechten. Tegenstanders stellen ook dat de termen in de wet niet duidelijk genoeg zijn geformuleerd, waardoor de tekst ruim geïnterpreteerd kan worden.

Ook uit het buitenland komt veel kritiek op de mediawet. Verschillende Europese ministers noemden het ongekend dat zo'n wet binnen de EU wordt aangenomen. Hongarije is per 1 januari een half jaar voorzitter van de EU.