1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP Pro Shots
NOS Schaatsen

Ter Mors schenkt Nederland eerste eremetaal op 500 meter

Jorien ter Mors is op de eerste 500 meter bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger als derde geëindigd. De 26-jarige Twentse, die vorige week nog uitkwam op de EK shorttrack, finishte in 37,99 en is pas de eerste Nederlandse vrouw die dit wereldbekerseizoen een medaille verovert.

Zhang Hong schreef de 500 meter op haar naam. De olympisch kampioene op de 1.000 meter was 0,17 seconden sneller dan Ter Mors. Haar landgenote Yu Jing greep het zilver: 37,93.

Brittany Bowe (zesde) en Heather Richardson (elfde) vielen tegen. De Amerikaanse vrouwen stonden dit seizoen bijna alle 500 meters op het podium. Was dat niet het geval, dan eindigden Bowe (één keer vierde) en Richardson (twee keer vierde) niet buiten de topvier. 

De stand in de wereldbeker

In de wereldbekerstand kruipt Zhang richting Lee Sang-hwa, die afwezig is in Stavanger vanwege een straf van de bond. Lee staat op 680 punten, Zhang heeft 70 punten minder.

Richardson (derde met 584 punten) en Bowe (vierde met 485 punten) staan er ook nog goed voor. De beste Nederlandse in de stand is Ter Mors. Zij staat dertiende met 212 punten. En dat is opvallend, want Ter Mors miste de wereldbekers van Salt Lake City en Inzell.

  • Wereldbeker Stavanger: eerste 500 meter (v)
  • Ter Mors lacht weer na tranen in Sotsji

WK sprint

De Nederlandse vrouwen strijden om het laatste startbewijs voor de WK sprint in Seoul. Er wordt een klassement opgemaakt over de snelste 500 meter en de snelste 1.000 meter. Beide afstanden staan dit weekend twee keer op het programma.

Ter Mors was met afstand de snelste Nederlandse vrouw. Margot Boer eindigde als negende in 38,30. Janine Smit noteerde 38,71 (veertiende) en Floor van den Brandt werd met 39,05 laatste.

NOS
Uitslag eerste 500 meter vrouwen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl