Nederland gaat IS ook in Syrië bombarderen

Rutte: IS ook in Syrië bombarderen

Nederlandse F-16's gaan doelen van IS in Syrië bombarderen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. "Alleen als we veilige havens van IS in Irak én Syrië wegnemen kunnen we aanslagen voorkomen", zegt premier Rutte.

Op dit moment bombarderen Nederlandse straaljagers alleen nog doelen in Irak. Daarvoor worden vier F-16's ingezet.

De uitbreiding van de missie hing al een tijd in de lucht. Dinsdag besloot de PvdA-fractie zo'n beslissing niet langer tegen te houden. Coalitiegenoot VVD wil, net als een groot deel van de oppositie, al veel langer dat de missie wordt uitgebreid.

Recente aanslagen maken duidelijk dat IS nog steeds een bedreiging vormt voor onze veiligheid, zegt premier Rutte. Volgens het kabinet is het daarom belangrijk om de aanvoerroutes van de terroristen in Syrië te kunnen bombarderen. "Het aanpakken van de aanvoerlijnen en bermbom-fabrieken in Oost-Syrië is cruciaal", aldus Rutte.

Amerikaans verzoek

Nederland levert sinds oktober 2014 een bijdrage aan de internationale coalitie tegen IS. Vanaf een basis in Jordanië bombarderen vier Nederlandse F-16's doelen in Irak. In juli worden de straaljagers teruggetrokken. De Belgen nemen hun taken dan over.

In december werd het kabinet in een brief van de Amerikaanse minister van Defensie gevraagd de strijd tegen IS te intensiveren. Ook de Franse regering vroeg om alle militaire steun die nodig is om de terreurgroep uit te roeien.

Het kabinet onderzoekt of het Iraakse leger en Koerdische strijders meer materiële steun kunnen krijgen. Nederland gaat ook extra bijdragen aan het herstel van beschadigde ziekenhuizen, scholen en andere infrastructuur. Humanitaire noodhulp wordt opgeschroefd.

Politieke oplossing

Regeringspartij PvdA hield de uitbreiding van de missie lang tegen, omdat er geen politieke oplossing voor het conflict in zicht was. Vandaag beginnen in Genève waarschijnlijk vredesgesprekken.

Anders dan de Iraakse regering geeft de Syrische leider Assad geen toestemming voor missies boven zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl