Misbruik van fentanylpleisters kan dodelijk zijn

In België zijn deze maand twee mannen overleden na misbruik met fentanylpleisters. Dat is een sterke pijnstiller die vooral wordt gebruikt door mensen die niet meer beter worden en veel pijn hebben. 

Fentanyl is vele malen sterker is dan morfine of heroïne. Bij gebruik van fentanylpleisters wordt de stof in kleine hoeveelheden opgenomen door de huid. Wanneer de fentanyl uit de pleisters op een andere manier in het lichaam komt, bijvoorbeeld oraal of rokend, kan de hele dosis in een keer in het lichaam terechtkomen. Dat kan leiden tot een overdosis, met de dood tot gevolg. 

Volgens het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid hebben de overleden mannen, die tussen de 20 en 30 jaar waren, de fentanylpleisters "oneigenlijk gebruikt". De pleisters waren ook niet voorgeschreven door een arts, maar op een andere manier bemachtigd.  

U-47700

Het instituut houdt in de gaten of er sprake is van een nieuwe trend van drugsgebruik. Vooralsnog lijkt het daar niet op.

Wel meldt het instituut dat er deze maand ook nog iemand is overleden die fentanyl heeft ingenomen in combinatie met de nieuwe drug U-47700. Dat is een psychoactieve stof die zeven tot acht keer sterker is dan morfine. De man had de middelen via internet verkregen. 

STER reclame