Een Israëlische drone
NOS Nieuws

'VS bespioneerde Israël tijdens geheime militaire missies'

De Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben jarenlang Israël bespioneerd tijdens geheime operaties. Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel, op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden.

De Amerikaanse NSA en Britse GCHQ zouden vanaf 1998 drones van het Israëlische leger hebben gevolgd tijdens geheime missies in de Gazastrook, Iran en Syrië.

Der Spiegel meldt dat de inlichtingendiensten de data via een satellietverbinding op Cyprus wisten te onderscheppen. Op het geavanceerde afluisterstation zouden ze ook de video-opnames van de drones hebben kunnen bekijken, hoewel de beelden versleuteld waren.

Niet verrast

De Israëlische minister Steinitz van Infrastructuur zegt dat het land overweegt om de versleuteling aan te passen. Hij spreekt echter tegen dat er wereldschokkende geheimen zijn blootgelegd en zegt dat hij niet verrast is door de onthulling. "We weten dat de Amerikanen de hele wereld bespioneren en dus ook ons en andere bondgenoten. Maar toch blijft het teleurstellend."

De Israëlische krant Yedioth Ahronoth meldt dat operatie Anarchist, zoals hij genoemd wordt, zich ook op andere landen in het Midden-Oosten richtte. Volgens Der Spiegel kan de onthulling de gespannen relatie tussen de VS en Israël verder onder druk zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl