Leerlingen met dyslexie moeten hun examens straks maken zonder hulp van spellingcontrole
NOS Nieuws

Zorgen over afschaffing spellingshulp dyslectische kinderen

Ouders van dyslectische kinderen maken zich ernstig zorgen over de naderende eindexamens. Vanaf dit jaar gaat de spellingsvaardigheid namelijk meetellen in het examencijfer en mogen leerlingen met dyslexie niet meer gebruik maken van de spellingscontrole op de computer tijdens eindexamens.

De maatregel is afgelopen najaar ingevoerd door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) op verzoek van het ministerie van Onderwijs. Nu het examen dichterbij komt, beginnen leerlingen zich zorgen te maken.

Hulp bij spellen via de computer is door nieuwe regels geen optie meer voor leerlingen die juist baat hebben bij schrijfondersteuning. Vragen ze daar wel om, dan krijgen ze de maximale puntenaftrek, ongeacht het aantal fouten.

Dit betekent dat veel kinderen het eindexamen niet op hun niveau gaan halen.

Balans, landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen

Volgens Balans, een vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen zoals dyslexie, levert de nieuwe regel grote problemen op. "Dit betekent dat veel kinderen het eindexamen niet gaan halen op het niveau dat ze eigenlijk qua werken en denken hebben", zegt woordvoerder Joli Luijckx .

Ouders dyslectische kinderen vrezen nadeel bij examens

"Kinderen met dyslexie kunnen op verschillende manieren worden geholpen. Bijvoorbeeld door het voorlezen van de tekst zodat leerlingen zich kunnen concentreren op begrijpend lezen. En zo stelt spellingscontrole ze in staat om inhoudelijk goed antwoord te geven op de vragen", legt Luijckx uit.

Doorgeslagen

Balans vindt dat de Tweede Kamer is doorgeslagen. "Er is een geluid geweest dat kinderen beter Nederlands moeten leren, maar ze zijn vergeten dat er kinderen zijn met een serieuze beperking die door deze regel straks buiten de boot vallen." Volgens Balans is het CvTE niet bereid om de maatregel terug te draaien.

Ook Kamerleden van PvdA, SP, CDA, D66 en PVV zijn geschrokken, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad. Michel Rog van het CDA laat in het NOS Radio 1 Journaal dat staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker niet goed naar de Tweede Kamer heeft geluisterd.

"We willen dat spelling meetelt in het examen, maar we zeiden ook dat kinderen met beperkingen een eerlijke kans moeten krijgen om het examen te halen. Dat kan op verschillende manieren: we geven ze bijvoorbeeld langer de tijd, dat is al ongelijk ten opzichte van andere leerlingen, dus laat ze dan ook gebruik maken van de spellingscontrole."

Op 10 februari kunnen we Dekker gelukkig aan de tand voelen.

CDA-Kamerlid Michel Rog

Volgens Rog is de afschaffing van de spellingscontrole besproken met de staatssecretaris tijdens een debat, maar heeft Dekker nooit iets teruggekoppeld en is de regeling nu stilletjes ingevoerd. "Ik noch mijn collega's hebben een duidelijke brief van de staatssecretaris gehad met de uitwerking van de punten."

Het CDA wil opheldering. "Op 10 februari is er gelukkig een debat waarin we Dekker aan de tand kunnen voelen over dit onderwerp." Ook de PvdA is het oneens met de regel. "Deze kinderen verdienen een eerlijke kans en hebben de spellingshulp nodig. Dyslexie is geen keuze", zegt Kamerlid Loes Ypma. De SP is niet blij met het feit dat de regel in een lopend examenjaar is gewijzigd.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling beperkt is. "Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens maken", aldus een woordvoerder. Het ministerie zegt verder dat de spellingscontrole slechts een jaar is gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl