Een man in een ziekenhuis op Sumatra EPA

In Indonesië is de jacht ingezet op buitenlandse medici. Twee Australiërs zijn opgepakt op verdenking van het runnen van een illegale kliniek en eerder al werd een Amerikaan daarvan beschuldigd. De chiropractor vluchtte het land voor hij kon worden opgepakt.

Al bijna vijftig jaar is het voor buitenlandse artsen verboden om in Indonesië aan het werk te gaan, zegt correspondent Michel Maas. "Maar de buitenlanders staan te popelen en beginnen toch gewoon een kliniek."

Belabberd

Het zijn de ziekenhuizen die met alle macht tegenhouden dat er buitenlandse artsen aan de slag kunnen. "De medische zorg in Indonesië is belabberd", zegt Maas. "In tegenstelling tot de buurlanden heeft Indonesië de slag in de zorg helemaal gemist. In 1967 zijn de grenzen dichtgegaan voor artsen en sindsdien is er nauwelijks ontwikkeling geweest."

Als de grenzen voor artsen opengaan, betekent dat stevige concurrentie voor de Indonesische ziekenhuizen. "Zij willen dat natuurlijk niet. Er gaat hier heel veel geld om in de ziekenhuizen en het zijn zeer machtige instituten. Dat willen ze graag zo houden."

Grenzen open

Indonesië maakt deel uit van ASEAN, een samenwerkingsverband tussen tien landen in Zuidoost-Azië. Volgend jaar wordt dat een soort EU en gaan de grenzen open. Maas: "Voor iedereen, dus ook voor artsen. Maar Indonesië zal echt nog wel ergens een maas vinden om te voorkomen dat ze hier aan de slag gaan."

Alleen de ziekenhuizen en de lokale artsen zijn gebaat bij het tegenhouden van internationale invloeden. "De zorg hier is echt nog zoals in de jaren zestig. De arts staat boven alles en naar de patiënt wordt niet geluisterd. Ze zijn vrijwel allemaal hier in Indonesië opgeleid en spreken geen Engels. Het bijhouden van hun kennis via internationale artikelen is dus ook onmogelijk."

Iedereen die het zich maar enigszins kan veroorloven gaat naar het buitenland, zegt Maas. "Zelfs mijn verzekeringsagent zegt dat ik me niet in Indonesië moet laten behandelen als er iets is."

STER reclame