De beurs in Tokio EPA

De centrale bank van Japan laat banken voortaan betalen om geld bij de centrale bank te stallen. De Bank van Japan heeft namelijk een negatieve rente van 0,1 procent ingevoerd voor deposito's. 

De maatregel moet commerciële banken stimuleren om meer geld uit te lenen aan consumenten en bedrijven, in plaats van het bij de centrale bank te parkeren. Het is voor het eerst dat Japan deze stap neemt.

De Bank van Japan treedt daarmee in de voetsporen van de Europese Centrale Bank. Die voerde namelijk al in 2014 een negatieve depositorente in om de economie te stimuleren. 

De beurskoersen schoten omhoog na de aankondiging. De beurs in Tokio sloot met een winst van 2,8 procent.

Deflatiespook

De negatieve rente is een nieuw wapen in de jarenlange strijd van Japan tegen deflatie. Deflatie is het tegenovergestelde van inflatie en betekent dat het algemene prijspeil daalt. Geld wordt dus steeds meer waard. 

Door deflatie hebben bedrijven en consumenten de neiging om hun geld op te potten in plaats van uit te geven. Want later kun je er meer mee kopen dan nu. 

Om deflatie tegen te gaan en economische groei te stimuleren, pompt de Bank van Japan jaarlijks al voor zo'n 600 miljard euro aan yens in de economie, onder meer door het opkopen van staatsobligaties.

STER reclame