Trump trekt aandacht met boycot Republikeinen-debat

Trump organiseerde zijn eigen avond

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft gelijktijdig met het laatste Republikeinse debat in Iowa zijn eigen campagnebijeenkomst gehouden. Trump ligt overhoop met Fox News, de organisator van dat debat, omdat de conservatieve nieuwszender debatleider Megyn Kelly niet wilde terugtrekken. Trump denkt dat zij hem niet mag en verwachtte dat zij hem geen eerlijke kans zou geven. 

Meerdere persbureaus melden dat Fox News tot op het laatst heeft geprobeerd om Trump over te halen. Die zou in ruil daarvoor 5 miljoen dollar hebben geëist voor goede doelen die hij steunt.

Omdat Fox News niet toegaf, deed Trump niet mee aan het debat, het laatste voor de start van de voorverkiezingen aanstaande maandag. Kiezers in Iowa kunnen dan hun voorkeur voor de presidentskandidaten van de Democraten of Republikeinen uitspreken. 

Trump-aanhangers trotseren de vrieskou om erbij te kunnen zijn AFP

Om Fox News een hak te zetten en in de publiciteit te blijven, organiseerde Trump zelf een bijeenkomst, een paar kilometer van de plaats waar zijn tegenstanders met elkaar in debat gingen. Andere grote nieuwszenders, zoals CNN, deden uitgebreid verslag van Trumps bijeenkomst. Wat dat betreft was zijn avond geslaagd.

De vraag is wel wat de gevolgen zijn voor de uitslag in Iowa. Trump heeft in de peilingen een krappe voorsprong op zijn partijgenoot Ted Cruz. Die greep zijn kans om in de uitzending van Fox uit te halen naar Trump, die zijn tegenstanders voortdurend beledigt. "Ik ben een maniak en alle anderen op dit toneel zijn stom, dik en lelijk", zei Cruz. Daarna dankte hij zijn medekandidaten voor het "respect" dat zij de kiezers in Iowa hadden betoond door wel op te komen dagen.

Als Cruz Trump maandag verslaat, zal Trump vermoedelijk het verwijt krijgen dat hij een blunder heeft begaan, door niet naar het debat te komen.

Democraten

Bij de Democraten gaat de strijd maandag tussen de voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en Bernie Sanders, senator van Vermont. Clinton en Sanders gaan voor die tijd niet meer met elkaar in debat.