Onbegrip na gedwongen vertrek Kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert ANP

Het gedwongen vertrek van Marc Dullaert als Kinderombudsman leidt tot verontwaardigde reacties. Een online petitie voor Dullaert is duizenden keren ondertekend en op sociale media regent het steunbetuigingen. 

Dullaert moet per 1 april vertrekken. Dan loopt de termijn van de Kinderombudsman af. De Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, wil Dullaert niet voordragen voor herbenoeming of verlenging van zijn termijn.

CDA en D66 hebben om opheldering gevraagd over het besluit van Van Zutphen. De partijen vinden dat het plotselinge vertrek van Dullaert veel vragen oproept, omdat de Kinderombudsman goed werk levert. 

Paul van Meenen
@Paul_van_Meenen
Namens @D66 gevraagd naar de formele positie van staatssecretaris en dus ook Kamer tav ontslag @Kinderombudsman. #zorg #passendonderwijs
3 jaar geleden

De oppositiepartijen krijgen bijval van artsen en werknemers van zorg- en jeugdinstellingen. Zo liet Robert Vermeiren, hoogleraar jeugdpsychiatrie, weten dat hij niet wil dat Dullaert vertrekt. "Omdat kinderrechten belangrijk zijn", schreef Vermeiren op Twitter.

Robert Vermeiren
@RobertVermeiren
Laat. Dit. Niet. Gebeuren. #dullaertmoetblijven
3 jaar geleden

Sommige hulpverleners en jeugdwerkers zeggen op sociale media dat Dullaert weg moet vanwege zijn kritische houding. Zij zijn vooral boos op de Nationale ombudsman, die volgens hen Dullaert nooit had mogen laten gaan.

Jacqueline Gomes
@Jacq_gomesJHV
Degene die kritiek niet schuwt moet veldruimen,kinderrechten monddood gemaakt Dullaert moet wegals @Kinderombudsman https://t.co/wIhhr6CpcE
3 jaar geleden

Het aantal mensen dat de petitieMarc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman heeft getekend, loopt nog steeds op. Op de website van de online petitie betuigen veel mensen hun steun aan Dullaert. Ook eisen zij het vertrek van Van Zutphen.

Bij het instituut de Nationale ombudsman moeten ook substituut-ombudsman Addie Stehouwer en directeur Bekman vertrekken. De aankondigingen roepen veel vragen op bij de 170 medewerkers van de organisatie.

Het is hen bijvoorbeeld niet duidelijk waarom Dullaert in oktober vorig jaar dan nog werd benoemd tot voorzitter van de Europese koepel van Kinderrechtencommissarissen (ENOC). Die organisatie zegt zeer verbaasd en teleurgesteld te zijn over de gang van zaken.

STER Reclame