NOS Nieuws

Europese aanpak leidt tot 'opgesloten vluchtelingen' in Turkije

Turkije sluit Syriërs op en zet ze de grens over

De Europese druk op Turkije om de vluchtelingenstroom in te dammen, heeft ongewenste bijeffecten. Volgens Amnesty International schendt Turkije de rechten van vluchtelingen door ze op te sluiten en terug te sturen naar het land van herkomst. Ook Human Rights Watch heeft zulke mensenrechtenschendingen geconstateerd.

PvdA-leider Samsom verwacht dat Turkije binnenkort een zogenoemd veilig land is, waardoor vluchtelingen daar kunnen worden opgevangen in plaats van dat ze naar de EU komen. Er worden inderdaad wetten aangenomen die de asielzoekers meer rechten moeten geven, maar ondertussen nemen de Turken ook repressieve maatregelen.

Correspondent Lucas Waagmeester ging kijken in Erzurum, in Oost-Turkije, waar met Europees geld een detentiecentrum is neergezet. Volgens de lokale advocaat Kadir Güzelbaba worden daar vluchtelingen opgesloten. Hun telefoon wordt afgepakt en ze mogen geen bezoek krijgen van familie noch van hun advocaat. "Ik moet mijn cliënten kunnen ontmoeten", zegt Güzelbaba. "Zo hoort het te gaan. Het feit dat dit niet kan, maakt het zeer verdacht."

Amnesty heeft van 130 mensen kunnen vaststellen dat ze vanuit het centrum in Erzurum gedwongen werden uitgezet naar Syrië. "We gaan ervan uit dat dit slechts het topje van de ijsberg is", zegt Andrew Gardner van de mensenrechtenorganisatie.

'Turkije stuk minder gastvrij geworden voor vluchtelingen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl