De demonstratie voor Merkels kantoor, afgelopen zaterdag (foto: EPA)

Rusland en Duitsland ruziën op hoog niveau over de verdwijning en vermeende verkrachting van een 13-jarig meisje in Berlijn. "Rusland gebruikt de zaak als propaganda", zegt de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken. Zijn Russische collega Lavrov verwijt Duitsland juist de zaak in de doofpot te stoppen en eist meer informatie.

Wat is er gebeurd? Het Duits-Russische meisje Lisa verdween twee weken geleden op weg naar school en dook 30 uur later pas weer op. De verhalen over wat er in de tussentijd is gebeurd, lopen sterk uiteen.

Op sociale media en in de Russische pers wordt gezegd dat Lisa door een groep vluchtelingen is ontvoerd en verkracht. Een Russische nieuwszender liet een familielid van Lisa aan het woord dat vertelt dat ze door drie buitenlandse mannen is meegenomen en verkracht.

De Berlijnse politie komt met een geheel andere lezing en ontkent dat er sprake is van ontvoering of verkrachting. Het meisje zelf zou vier verschillende verklaringen hebben afgegeven over wat er is gebeurd. Volgens de Berlijnse openbaar aanklager was bij haar verdwijning geen sprake van dwang. "We gaan ervan uit dat Lisa zelf is meegegaan met de mannen en dat ook de seks vrijwillig was", zegt een justitiewoordvoerder tegen de Berliner Zeitung.

In de Russisch-Duitse gemeenschap in Berlijn is veel verontwaardiging over de zaak. Afgelopen zaterdag demonstreerden zo'n 700 mensen voor het kantoor van bondskanselier Merkel. Ze eisten opheldering en beschuldigen de Duitse regering ervan feiten over de zaak onder het tapijt te schuiven. Dat de politie ontkent dat er iets is gebeurd, vindt in die gemeenschap geen gehoor.

Verhitte discussie

Op diplomatiek niveau loopt het intussen ook hoog op. Minister Steinmeier roept Rusland op zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden. Volgens Steinmeier probeert Rusland de vermeende verkrachting politiek uit te buiten en olie op het vuur te gooien in het toch al verhitte vluchtelingendebat.

Het antwoord uit Moskou volgde snel. Lavrov eiste vanochtend meer informatie. Volgens hem is het meisje "heus niet vrijwillig verdwenen". Als er niets aan de hand zou zijn, zou de Duitse regering de zaak niet zo lang hebben verzwegen, aldus Lavrov.

STER reclame