Kamerlid Fritsma (rechts) heeft kritiek op het onderzoek van de commissie-Schouten
NOS Nieuws

Kameronderzoek naar lekken was 'eens, maar nooit meer'

Het onderzoek naar het lek in de Commissie Stiekem, was een gevalletje "eens, maar nooit weer", zei onderzoeksleider Schouten. Veel Kamerleden zeiden haar dat na.

De commissie-Schouten werd ingesteld op basis van een wet uit 1855. Daarin staat dat de Tweede Kamer strafrechtelijk onderzoek moet doen, als een lid van die Kamer verdacht wordt van een ambtsmisdrijf. Maar dezelfde wet biedt nauwelijks mogelijkheden om de waarheid boven tafel te krijgen.

Roeien in mist

"We zijn gaan roeien in dichte mist, met een gebroken roeispaan", zei Schouten op de tweede dag van het debat over haar onderzoeksrapport. Ze voegde daaraan toe dat het aanpassen van de regels van belang is voor het aanzien van de politiek.

De hele Kamer is het ermee eens dat de wet snel moet worden gemoderniseerd. SP-Kamerlid Van Raak zei dat het onmogelijk is om in het openbaar een strafrechtelijk onderzoek te doen. Het gevolg is volgens hem dat er tot op de dag van vandaag "een boef, een crimineel in ons midden" is.

Een deel van de oppositie wil dat de onderzoekscommissie de zaak alsnog overdraagt aan de Rijksrecherche. Volgens hen kan er gemakkelijk een lijstje namen van verdachten worden opgesteld. In de Commissie Stiekem zitten alleen fractievoorzitters uit de Tweede Kamer en bovendien is bekend wie van hen in februari 2014 met een journalist van NRC Handelsblad heeft gebeld.

De PVV probeerde dit lijstje door middel van een hoofdelijke stemming te krijgen, maar slaagde hier niet in. Het voorstel werd met een ruime meerderheid verworpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl