Getty Images
NOS Nieuws

New York bestudeert drooglegging Niagara Falls

De staat New York is van plan om de Niagara Falls aan de Amerikaanse kant tijdelijk 'uit te zetten'. De reden daarvoor is dat twee 115 jaar oude bruggen vlak bij de wereldberoemde watervallen hoognodig moeten worden vervangen.

De aanleg van een zogenoemde kistdam moet ervoor zorgen dat het gebied rond de bruggen droog komt te liggen. De Niagara Falls, die op de grens van de Verenigde Staten en Canada liggen, bestaan uit drie watervallen: de Bridal Veil Falls, de American Falls en de Horseshoe Falls.

"Droogleggen is noodzakelijk om twee redenen", staat in een rapport. "De bruggen moeten worden gesloopt en verwijderd. Daarnaast moeten de pilaren van de nieuwe brug vanwege veiligheidsvoorschriften 'droog' worden gebouwd. Dit om voor een goed fundament te zorgen."

Hoorzitting

Op een openbare hoorzitting gisteravond werden drie plannen gepresenteerd, die qua kosten variëren van 21 tot 31 miljoen euro. De verwachting is dat het zeker tot 2019 duurt voordat er begonnen kan worden aan een van de opties.

Mocht de drooglegging doorgaan, dan is het de tweede keer voor de Niagara Falls. In 1969 deden geologen al eens onderzoek naar erosie op de rotsen die onder de watervallen liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl