Oud-presiident Gbagbo in het International Strafhof, aan de start van zijn proces
NOS Nieuws

'Zelfverzekerde Gbagbo is nog steeds populair'

Hij zat er zelfverzekerd bij vandaag in het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Oud-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Hij zit al sinds 2011 vast in Scheveningen, in afwachting van zijn proces dat vandaag begon.

"Hij is er helemaal klaar voor", zegt Thijs Bouwknegt, onderzoeker van het NIOD en specialist van het Internationaal Strafhof. "Hij heeft zich lange tijd kunnen voorbereiden. In de gevangenis heeft hij een boek geschreven dat gaat over zijn onschuld en over de rol van de internationale gemeenschap."

Onschuldig

Gbagbo staat terecht voor moord, marteling en verkrachting tijdens de burgeroorlog in zijn land in 2010 en 2011. Hij is de eerste verdachte die al tijdens zijn presidentschap door het Strafhof werd aangeklaagd. Maar zelf pleitte hij vanmorgen onschuldig.

Populariteit

De aanhang van Gbagbo was naar het ICC gekomen om de oud-president een hart onder de riem te steken. Honderden mensen demonstreerden vanmorgen tegen de zaak en voor de vrijlating van Gbagbo. Dat leidde tot opschudding.

"De politie moest een aantal mensen verwijderen die de zaal in wilden. En de rechter heeft ook meteen gezegd dat het niet de bedoeling is dat dit proces een politiek theater wordt."

Gbagbo: Ik ben onschuldig

Crème de la crème

Gbagbo wordt vandaag niet alleen gesteund door zijn eigen aanhang, ook zijn verdediging is er klaar voor. "Gbagbo heeft zich verscholen achter de crème de la crème van de internationale advocatuur. Hij heeft een aantal professors ingehuurd om hem te verdedigen", zegt Bouwknegt.

En ook oud-minister van Jeugd Charles Blé Goudé die terecht staat heeft een top-advocaat ingehuurd. "Hoogleraar Gert-Jan Knoops verdedigt hem." Knoops is de eerste Nederlander die leiding geeft aan een verdedigingsteam voor het ICC.

138 getuigen

Voorlopig komen Knoops en zijn team nog niet aan het woord. "Dat gaat nog een hele tijd duren", voorspelt Bouwknegt. "Want de aanklagers gaan maar liefst 138 getuigen oproepen. En die moeten allemaal uit Ivoorkust komen. Per getuige trekt de rechtbank ongeveer een dag uit. Dus reken maar uit."

Pas na het verhoor van al die getuigen, is de verdediging aan de beurt. "Gbagbo heeft evenveel tijd als de aanklagers om zijn zaak te bepleiten. Dus we zijn straks zo twee jaar verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl