GHB ANP
NOS Nieuws Politiek

Landelijk expertteam gaat ghb-problemen aanpakken

Er komt een landelijk expertteam dat de toenemende problemen van jongeren met ghb gaat aanpakken. Staatssecretaris Van Rijn noemde in de Tweede Kamer een plan van het CDA een goed idee. 

Steeds meer jongeren gebruiken ghb en de problemen daaromheen nemen toe. Dat blijkt uit de drugsmonitor die Van Rijn naar de Kamer heeft gestuurd. 

Partijen maken zich ernstige zorgen over het gebruik van de partydrug. Met name op het platteland in Brabant, Twente en Friesland nemen de problemen toe. Ook wordt er steeds meer thuis gebruikt, waardoor problemen te laat zichtbaar worden. 

Bewusteloos

Ghb wordt wel minder gebruikt dan xtc, maar volgens de Jellinek kliniek komen mensen die het gebruiken vaak in de problemen. Het gebruik is lastig te doseren, dus mensen nemen al gauw te veel in. Gebruikers kunnen dan bewusteloos raken, de ademhaling kan verstoord raken of zelfs stoppen. Onbekend is nog wat de schade voor de hersenen op lange termijn kan zijn. Ook blijken ghb-gebruikers moeilijk van het gebruik af te komen. 

CDA-Kamerlid Bruins Slot vindt dat er zo snel mogelijk een expertteam actief moet worden, met mensen die in de praktijk met ghb-verslaafden werken. "Wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en mensen op scholen zien dagelijks de maatschappelijke gevolgen van ghb-gebruik. Zij moeten bij de oplossing betrokken worden."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Expertteam moet GHB problemen aanpakken

Het voorstel van Kamerlid Bruins Slot wordt gesteund door PvdA, SP en D66. Ook Van Rijn vindt het een goed idee. "Ghb-gebruik kan dramatische effecten hebben", aldus Van Rijn. 

Het CDA zegt "heel blij te zijn dat de staatssecretaris de ernst van de ghb-problematiek nu serieus neemt". Bruins Slot: "Het moet zo snel mogelijk, de urgentie is groot". Het CDA wil ook inloopvoorzieningen op het platteland. Van Rijn gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn.  

War on drugs

In het debat riepen PvdA en D66 Van Rijn verder op om de aanpak van het drugsbeleid te verleggen. De partijen schreven een notitie en een ingezonden brief in dagblad Trouw waarin zij pleiten voor meer aandacht en middelen voor preventie. Volgens de partijen moet dat ook de boodschap van Van Rijn zijn op de VN-conferentie over drugs in april. 

Op de laatste VN-conferentie over dit thema werd besloten tot een war on drugs, waarbij drugs uitgebannen moeten worden. "Dit lukt niet. Drugsgebruik wordt gecriminaliseerd. We moeten ons meer richten op de gezondheid en preventie" vinden de Kamerleden. 

Positiviteitsgoeroe

Van Rijn zei voor de conferentie in Wenen terug te komen op de notitie. Volgens hem doet Nederland het internationaal gezien niet slecht. "We kunnen nooit tevreden zijn, maar er zijn ook positieve kanten".

PVV-Kamerlid Agema zei zich juist "dood te schamen" en die houding van Van Rijn niet te begrijpen. "U kunt in uw volgende leven altijd nog positiviteitsgoeroe worden."

Van Rijn: "Sommige landen zijn strenger, ander liberaler. Maar internationaal gezien wordt er echt in positieve zin naar ons beleid gekeken en dat zou wel eens te maken kunnen hebben met onze balans tussen aan de ene kant de repressie en de andere kant de aandacht voor preventie".

STER reclame