EPA

Uitlatingen van een topman van Greenpeace over het soms gedogen van de zeehondenjacht, hebben geleid tot verontwaardigde reacties. Ook in Nederland heeft een aantal leden negatief gereageerd op de opmerkingen van Jon Burgwald, de campagneleider voor de Noordpool. 

Hij heeft gezegd dat commerciële zeehondenjacht nog steeds moet worden gestopt, maar dat inheemse volken zoals de Inuit, het recht hebben om zeehonden te doden. Zij jagen om te overleven en gebruiken alles van het dier: van vlees tot bont. 

"We moeten inzien dat niet elke vorm van zeehondenjacht slecht is. Ik denk dat we kunnen beginnen met de promotie van duurzame zeehondenproducten die op die manier zijn verkregen." 

Dat zou dus betekenen dat zeehondenbont gedragen mag worden als dat door de Inuit wordt verkocht. Bij veel leden van Greenpeace zijn de uitlatingen in het verkeerde keelgat geschoten. De Nederlandse afdeling van de milieuorganisatie is ook niet blij met alles wat Burgwald heeft gezegd. 

Onderscheid

Greenpeace Nederland benadrukt in een reactie dat de milieuorganisatie op geen enkele manier oproept om commerciële zeehondenproducten te kopen of te promoten. 

"Jon Burgwald wilde vooral benadrukken dat veel inheemse volkeren in het hoge noorden afhankelijk zijn van de kleinschalige jacht voor voedsel, warmte en levensonderhoud. Wij geloven dat de cultuur en rechten van deze volkeren ook gerespecteerd moeten worden." 

STER reclame