Hotstone behandeling
NOS Nieuws

Privacywaakhond waarschuwt voor camera's in sauna's

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt sauna's dat ze niet zomaar bewakingscamera's mogen gebruiken in de ruimtes waar hun gasten ontkleed rondlopen. Het afgelopen jaar kreeg de privacywaakhond, tot 1 januari bekend als het College Bescherming Persoonsgegevens, "meerdere signalen" dat sauna's dat wel doen.

Volgens woordvoerder Merel Eilander van de Autoriteit Persoonsgegevens krijgt de organisatie steeds vaker klachten over camera's in ruimten waar mensen zich bijvoorbeeld omkleden of zonder kleren rondlopen. "Dan gaat het onder andere om sauna's. Daarom hebben we besloten om sauna's te waarschuwen", aldus Eilander. De privacywaakhond heeft een brief gestuurd naar meerdere sauna's.

Ook niet zomaar bekijken

Volgens de AP is het filmen van naakte mensen een "grote inbreuk op de privacy", die alleen in uitzonderlijke situaties gepast is. In de regel mag het niet, zo is te lezen in de brief. Dat geldt ook voor kleedkamers, douches en toiletten.

Het voorkomen van seksuele handelingen of diefstal is daar niet genoeg voor, stelt de organisatie. Dat geldt ook voor camerabeelden die direct worden bekeken en niet voor langere tijd worden opgeslagen. Mensen moeten in die ruimtes onbespied kunnen zijn, stelt de waakhond. Als sauna's zich niet aan de regels houden, kan de AP boetes opleggen. Sinds 1 januari kan het maximale boetebedrag oplopen tot 820.000 euro.

De branche-organisatie van sauna's, Sauna en Welness Nederland, stelt dat zijn leden geen camera's gebruiken. "Dat is niet ons beleid", aldus woordvoerder Willem Kraanen.

Beleidsregels

Ook de uitvaartbranche wordt gewaarschuwd. Uitvaartondernemers mogen alleen opnames maken van uitvaarten als een klant daar expliciet opdracht toe heeft gegeven. Uitvaartondernemers bieden steeds vaker de mogelijkheid om uitvaarten te registreren of zelfs te livestreamen, maar dat mag dus enkel met toestemming.

Wie geen uitvaartorganisatie of sauna heeft, mag ook niet zomaar camera's ophangen en gebruiken, waarschuwt de AP. Gebruik van camera's mag alleen als dat noodzakelijk is en mensen moeten worden geïnformeerd voordat ze worden gefilmd.

Er zijn geen speciale regels voor slimme camera's en camera's die aan drones hangen, maar de privacy-inbreuk daarvan kan wel groter zijn dan die van een normale camera, aldus de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl